Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Studija: porodične veze ključne za sreću mladih

Recimo da imaš između 13 i 24 godina života, šta je to što te čini sretnim/sretnom? Zabrinuti, umorni roditelji vjerovatno pretpostavljaju da će odgovor na to pitanje biti nešto poput: seks, droge i rock ‘n’ roll. Možda malo novca ili barem ključevi od auta.

Međutim, ispada da je pravi odgovor dosta drugačiji. U skladu sa anketom koja je sadržala više od 100 pitanja za 1280 osoba između 13 i 24 godine starosti, a koju su proveli Associated Press i MTV o prirodi sreće kada je u pitanju američka omladina, najčešći odgovor mladih na pitanje šta ih čini sretnim bio je: provođenje vremena sa porodicom.

Sljedeće na listi bilo je vrijeme provedeno sa prijateljima, a zatim vrijeme provedeno sa voljenom osobom. I što je još bolje za roditelje: gotovo tri četvrtine mladih izjavilo je da ih veza sa njihovim roditeljima čini sretnima.

Ipak, drugi rezultati ankete su više zabrinjavajući. Dok je većina mladih općenito zadovoljna svojim životima, prisutne su rasne razlike: anketa je pokazala da su bijelci sretniji, i to u svim ekonomskim kategorijama, od crnaca i hispanaca. Mnogo mladih je pod stresom, posebno omladina iz srednjeg staleža, i to djevojke više od momaka.

Možda mislite da bi novac bio direktno povezan sa njihovim općim osjećajem sreće, ali gotovo niko od ispitanika nije rekao “novac” kada je upitan šta ga čini sretnim, iako su osobe sa najvišim porodičnim primanjima općenito zadovoljnije životom. Međutim, imati visoko obrazovane roditelje više je uticalo na stanje sreće nego visina prihoda.

A šta je sa seksom? Pa, prema anketi čini se da seksualna aktivnost kod tinejdžera između 13 i 17 godina starosti ustvari dovodi do manjeg osjećaja sreće. A u periodu između 18 i 24 godine života seks može dovesti do većeg osjećaja sreće, ali samo trenutnog, ne i općenitog.

Gotovo polovina mladih Amerikanaca rekla je da su vjera i duhovnost veoma bitni, i više od polovine izjavilo je da vjeruje da postoji viša sila koja ima kontrolu nad stvarima koje ih čine sretnim. I pored vjere, samo pripadanje organizovanim religijskim grupama čini ljude sretnijim.

I roditelji, evo još nešto za vas: većina mladih koji pohađaju školu rekli su da ih ona čini sretnim. Velika većina njih smatra i da bi im brak donio sreću i želi jednog dana stupiti u bračnu zajednicu. Većina također želi imati djecu.

Konačno, kada su upitani da navedu osobe koje smatraju svojim herojima, gotovo polovina ispitanika navela je jednog ili oba svoja roditelja. Pobijedila je za dlaku: mama.

Autori: JOCELYN NOVECK i TREVOR TOMPSON, autori za Associated Press, 19. avgust 2007.

Izvor: YAHOO, avgust 2007., www.yahoo.com