Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetska sedmica imunizacije (24.04-30.04.2020.)

Objavljeno: 23.4.2020.    

Svjetska sedmica imunizacije  se tradicionalno obilježava svake godine u zadnjoj sedmici mjeseca aprila  ( ove godine od 24. do 30. aprila) s ciljem promocije primjene  vakcina radi zaštite osoba  svih dobnih  grupa od zaraznih bolesti, koje se mogu isključivo spriječiti vakcinacijom.  

Imunizacijom se svake godine spašavaju milioni  života što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i ekonomski najefikasnijih  javnozdravstvenih intervencija na svijetu

Uprkos tome, ~ 20 miliona djece u svijetu je nevakcinisano ili je nepotpuno nevakcinisano.

# VakcineDjeluju  # ZdravljeZaSve            

Ovogodišnja sedmica imunizacije obilježava se pod  sloganom  #VakcineDjeluju #Zdravlje ZaSve, kampanja će se  fokusirati na činjenicu  kako su vakcine, stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje vakciniše ili osobe  koje se vakcinišu – heroji vakcinacije jer zajednički djeluju na  zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje u svijetu.

Stalan napredak, ali slaba korist

U 2018. godini broj djece koja su primila tri doze vakcine protiv difterije-tetanus-pertusisa (velikog kašlja) (DTP3), koja ih štite od zaraznih bolesti koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti i invalidnost ili biti smrtonosne, procjenjuje se na 116 miliona. Mnoge zemlje, s niskim i srednjim prihodom, su poduzele ogromne korake u povećavanju vakcinalnog obuhvata.

No uprkos dobicima, svi ciljevi za uklanjanje bolesti – uključujuci morbile, ospice , rubeolu te majčinski i novorođenački  tetanus – vjerojatno neće biti postignuti do kraja 2020. godine. Tokom posljednje dvije godine, svijet je zabilježio višestruku epidemiju morbila, difterije, pertusisa i drugih bolesti koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom.

Da bi svi preživjeli i napredovali, zemlje moraju pojačati napore kako bi se osiguralo da svi ljudi dobiju cjeloživotnu  korist od vakcinacije. Osim toga, one zemlje koje su postigle ili napredovale prema zacrtanim ciljevima o realizaciji vakcinacije moraju raditi na održavanju napretka koji su postigle.

Ciljevi kampanje 2020:

Glavni cilj kampanje je podsticanje većeg angažiranja po pitanju imunizacije u cijelom svijetu i osvijestiti važnost vakcinacije u poboljšanju zdravlja i dobrobiti svih nas, tokom života.

U okviru ovogodišnje  kampanje , SZO i partneri nastoje:

  • Ukazati vrijednost vakcina u očuvanju  zdravlja djece, osoba svih životnih doba, zajednice i društva u cjelini.
  • Naglasiti  kako je redovna imunizacija temelj za održive i postojane  zdravstvene sisteme i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu .
  • Ukazati na  potrebu kontinuiranog poboljšanja programa imunizacije uz rješavanje barijera u dostupnosti vakcinacije, uključujući povećanje ulaganja u vakcine i imunizaciju.
  • S obzirom da je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila  Međunarodnom godinom medicinskih sestara i babica- primalja, SZO će naglasiti njihovu važnu i ključnu ulogu  kao  šampione  vakcinacije, posebno u obuci roditelja  i buducih roditelja.

Zašto je vakcinacija  bitna ?

Poboljšanje dostupnosti vakcinaciji od bitnog je značaja za Ciljeve održivog razvoja UN-a, smanjenje siromaštva i sveobuhvatnu zdravstveni zaštitu . Redovna vakcinacija omogućava  kontakt sa  zdravstvenu zaštitom od samog početka  ljudskog života i daje priliku  svakom  za zdravljem, od rane dječije dobi do starije životne dobi.

Vakcinacija  je također osnovna strategija u postizanju drugih zdravstvenih prioriteta, od suzbijanja virusnog hepatitisa, spriječavanja  antimikrobne rezistencije do omogućavanja  platforme za zdravlje adolescenata i poboljšanje prenatalne zaštite i zaštite novorođenčadi.

Ključne poruke:

1. Vakcinacija  spašava živote i štiti ljude u svim dobnim grupama

Vakcine štite našu djecu u zajednicama i državama, sprječavaju pojavu epidemija onih bolesti koje se mogu spriječiti  vakcinama. Odgovari zdravstvenih sistema  na epidemiju bolesti su skupi, nedovoljno efikasni i ugrožavaju  ljudske živote. Jedini održivi odgovor je prevencija –  osiguravanjem procjepljivanja populacije  pravovremeno sa adekvatnom vakcinom  tokom života.

2. Iako je  danas većina djece vakcinisano još uvijek je previše  djece koja su izostavljena

Neprihvatljivo je da su  oni koji su u najvećoj opasnosti (marginilizirane grupe, djeca koja žive u siromaštvu ili su morali napustiti svoje domove) propuštaju vakcinaciju.  Ako  ta djeca budu izložena zaraznim bolestima, prijete im opasnost  najozbiljnijih zdravstvenih posljedica kao i da ne budu u mogućnosti da dobiju  pravovremenu njegu koja im može spasiti živote.

3. 2020. je godina medicinskih sestara i babica/primalja

Za sve zdravstvene radnike vrijedi da svaka posjeta  zdravstvenim  ustanovama je prilika da se provjeri vakcinalni status osobe u svim dobnim grupama: djeca, mladi, odrasli i osobe starije životne  dobi.

4. Svi možemo biti šampion vakcinacije

Razgovarajte o  prednostima vakcinacije. Vakcine spašavaju ljudske živote, pomažu djeci da uče i rastu te  sprječavaju nastanak ozbiljnih bolesti i invalidnosti.

5. Upoznajte se sa činjenicama o vakcinaciji

  • Vakcine nas štite  od smrtonosnih bolesti

Vakcine nas štite od smrtonosnih bolesti  osnažujući  naš prirodni odbrambeni sistem da se bori protiv zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišemo. To je siguran i pametan način stvaranja zaštitnog odgovora, pomažući nam da ostanemo zdravi, sigurni i otporni.

  • Dva su ključna razloga zašto se vakcinišemo. Veća  je naša zaštita i zaštita osoba oko  nas

Ne može se svako vakcinisati protiv zaraznih bolesti, uključujući dojenčad koja su premlada da se vakcinišu , osobe starije životne dobi koji su u riziku od ozbiljnih bolesti i oni koji su ozbiljno bolesni koji  trebaju našu pomoć i ovise o procijepljenosti osoba u okruženju.

  • Svi sastojci u vakcinama pomažu da su sigurne i efikasne za nas i našu  porodicu

Sastojci vakcina  mogu izgledati nepoznato, ali su prirodno prisutni u ljudskom tijelu, prirodnom okruženju i hrani koju jedemo.

  • Važno je da potrebne vakcine dobijete na  vrijeme, svaki put  

Nemojte  čekati  da dođete u situaciju da budete  izloženi ozbiljnoj zaraznoj bolesti protiv  koje postoji efikasna i sigurna  vakcina, kao što je tokom pojave epidemije i zaraznih bolesti. Možda neće biti dovoljno  vremena u tom trenutku da primite sve potrebne  doze vakcina koje su potrebne da biste se zaštitili  od tih bolesti.

Potražite pouzdane  informacije o vakcinaciji iz  relevantnog izvora {JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo} koja je članica Sigurnosne vakcinalne mreže (VSN member),  sadržaj o imunizaciji na linku https://judzks.ba/vakcinacija/  je verificirala Svjetska zdravstvena organizacija (maj 2017. i oktobar 2019. godine)

                            #VakcineDjeluju #Zdravlje ZaSve #VSNVerificiran

Izvor. WHO. Theme: #VaccinesWork for All. Dostupno na: https://www.who.int/news-room/campaigns/world-immunization-week/world-immunization-week-2020/key-messages. (pristup 22.4.2020.)

Pripremio Centar za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo