Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze – 24.03.2023.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze što predstavlja važan podsjetnik na ovu opasnu bolest koja još uvijek predstavlja globalni zdravstveni izazov. Obilježava se svake godine 24. marta, na dan kad je Robert Koch 1882. g. objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze. Tuberkuloza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis, a najčešće napada pluća.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tuberkuloza je jedna od deset najsmrtonosnijih bolesti u svijetu, a prema procjenama u 2021. godini od tuberkuloze je oboljelo oko 10,6 miliona ljudi, a umrlo je oko 1,4 miliona ljudi. Borba protiv tuberkuloze je izuzetno važna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer se tuberkuloza najčešće otkriva i liječi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja također igra ključnu ulogu u spriječavanju širenja tuberkuloze kroz ranu dijagnostiku i liječenje bolesti kao i edukaciju o prevenciji zaraze.
Specifično je to da nakon godina pada broja slučajeva bolesti tuberkuloze, na svjetskom nivou, 2020. g. i 2021. g. dolazi do snažnog porasta u broju oboljelih. SZO za navedeno smatra odgovornim pandemiju korona virusa za ponovni rast broja slučajeva te bolesti jer kriza koja je pratila Covid-19 je imala veliki i trajni uticaj na pristup, dijagnostiku i liječenje plućnih oboljenja.

Borba protiv tuberkuloze u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima veliku važnost kao i borba protiv COVID-19 pandemije. Naime, slično kao i kod tuberkuloze, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje infekcija igraju ključnu ulogu u prevenciji širenja zaraze.
Također, educiranje stanovništva o simptomima bolesti i načinima zaštite od infekcije, poticanja na testiranja i vakcinaciju, su od krucijalnog značaja u borbi protiv navedenih infekcija. Učinkovita primarna zdravstvena zaštita igra najvažniju ulogu u borbi protiv ovih bolesti i može značajno doprinijeti borbi protiv pandemije, kao što je i bio slučaj sa pandemijom Covid-19, kada su zdravstveni profesionalci iz primarne zdravstvene zaštite dali svoj veliki doprinos.


Pripremila:
Lejla Saračević, Mr.soc.
Stručni saradnik za promotivne aktivnosti