Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart

Svjetski dan oralnog zdravlja (eng. World Oral Health Day – WOHD) obilježava se 20. marta svake godine u organizaciji FDI Svjetske udruge dentalne medicine i on predstavlja najveću svjetsku kampanju podizanja svijesti o značaju oralnog zdravlja. Kampanja Svjetskog dana oralnog zdravlja ima za cilj odaslati poruke prema odraslima i djeci o dobroj praksi oralne higijene i istaknuti značaj optimalnog oralnog zdravlja u održavanju sveukupnog zdravlja i blagostanja.

Svjetski dan oralnog zdravlja prvobitno je obilježavan 12. septembra, ali je 2013. godine pomjeren na 20. mart da bi odražavao sljedeće principe:

 • Starije osobe trebaju imati ukupno 20 vlastitih zuba na kraju svoga života da bi se smatrali zdravima
 • Djeca trebaju imati 20 mliječnih zuba
 • Zdrave odrasle osobe trebaju imati ukupno 32 zuba i 0 karijesa, što se brojčano može prikazati kao 3/20, tj. 20. mart

Ovogodišnja kampanja nosi naziv “Reci aaaa – Brigom o zubima odabirem zdravlje”

 • Nikada nije prerano ili prekasno za početak brige o ustima – Vaše tijelo će Vam biti zahvalno
 • Oralno zdravlje je mnogo više nego lijep osmijeh
 • Roditelji trebaju voditi brigu o oralnom zdravlju svoje djece i motivirati ih da brinu za svoje zube dok rastu
 • Oralno zdravlje i opće zdravlje imaju dvosmjerni uzajamni odnos
 • Usta su ogledalo tijela i nude informacije o stanju općeg zdravlja, otkrivajući nutritivne nedostatke i znake drugih bolesti
 • Izbjegavajte faktore rizika, usvojite dobre navike oralne higijene i redovite zubne preglede kako biste doprinijeli dugotrajnom kvalitetnom životnom vijeku
 • Mnogi opći zdravstveni uvjeti povećavaju rizik od oralnih bolesti, poput dijabetesa koji povećavaju rizik od bolesti desni, a problemi u ustima također mogu negativno utjecati na ostatak tijela
 • Većina oralnih bolesti dijele zajedničke faktore rizika s drugim bolestima
 • Zaštitite usta i tijelo usvajanjem dobrih oralnih higijenskih navika, jedući zdravu hranu – niske količine šećera i više voća i povrća, prestanite upotrebljavati duhan i smanjite količinu alkohola

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo je sljedećim prigodnim aktivnostima obilježila 20. mart, Svjetski dan oralnog zdravlja:

Stomatološka služba OJ Ilidža i to: dr. Ifeta Džuho-Muratagić, dr. Sedika Kapetanović, specijalisti dječije i preventivne stomatologije, dr. Alma Vatrić i dipl.med.sestra Elma Rožajac učestvovale su u obilježavanju 20. marta, Dana oralnog zdravlja. Tom prilikom posjetiocima Grand centra su prezentirane tehnike održavanja oralne higijene, date informacije o važnosti očuvanja oralnog zdravlja te su podijeljeni prigodni poklon paketići. Najmlađi posjetioci su imali priliku da se druže sa maskotom Zeka Lacalut. Projekat je realizovan u saradnji sa općinom Ilidža i Komorom liječnika doktora stomatologije FBiH. Sponzori su bili Colgate, Curaprox i Lacalut.

U  domovima zdravlja JUDZKS u sklopu preventivnih, sistematskih pregleda djece za upis u školu, djeca i roditelji će biti informirani o značaju oralnog zdravlja za cjelokupno zdravlje, educirani o mjerama prevencije – o važnosti oralne higijene kao preduvjeta za oralno zdravlje i načinu njenog održavanja, pravilnoj uravnoteženoj ishrani i potrebi redovnih kontrolnih pregleda kod stomatologa.

Pacijentima će u narednom periodu biti uručeni i prigodni pokloni – četkice, paste za zube, edukativni materijal o značaju oralnog zdravlja i mjera prevencije, kao i slikovit prikaz načina četkanja zuba i raspored časova za prvačiće, koje je osigurao Colgate.