Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetski dan srca 2016.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 2016., Udruženje doktora porodične/obiteljske medicine, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uz podršku farmaceutske kuće Bosnalijek, organizovat će akciju određivanja kardiovaskularnih rizika za sugrađane Kantona Sarajevo (krvni pritisak, šećer u krvi,  krutost krvnih žila), te će dijeliti preventivno-promotivni materijal za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.

Akcija će se održati u četvrtak, 29.09.2016. godine od 11:00 do 13:00 h na lokalitetu Trg fra Grge Martića (trg ispred Katedrale).

**********

29.09.2016. u svijetu se obilježava kao „Svjetski dan srca“. Svjetski dan srca je uspostavljen s ciljem da se posljedice bolesti srca i njihova incidenca smanje. Prema posljednjim statistikama, 17 miliona ljudi u svijetu umire od bolesti srca, a pretpostavka je da će se do 2030. godine ovaj broj popeti na 20 miliona umrlih. Najvažnije je da se stanovništvo educira da prepozna četiri glavna rizikofaktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a to su: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost. Ključ borbe protiv bolesti srca je prevencija.