Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Svjetski dan srca 2016.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 2016., Udruženje doktora porodične/obiteljske medicine, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uz podršku farmaceutske kuće Bosnalijek, organizovat će akciju određivanja kardiovaskularnih rizika za sugrađane Kantona Sarajevo (krvni pritisak, šećer u krvi,  krutost krvnih žila), te će dijeliti preventivno-promotivni materijal za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.

Akcija će se održati u četvrtak, 29.09.2016. godine od 11:00 do 13:00 h na lokalitetu Trg fra Grge Martića (trg ispred Katedrale).

**********

29.09.2016. u svijetu se obilježava kao „Svjetski dan srca“. Svjetski dan srca je uspostavljen s ciljem da se posljedice bolesti srca i njihova incidenca smanje. Prema posljednjim statistikama, 17 miliona ljudi u svijetu umire od bolesti srca, a pretpostavka je da će se do 2030. godine ovaj broj popeti na 20 miliona umrlih. Najvažnije je da se stanovništvo educira da prepozna četiri glavna rizikofaktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a to su: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost. Ključ borbe protiv bolesti srca je prevencija.