Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu 02.04.

Jučer je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, s ciljem podizanja svijesti o autizmu i potrebi razumijevanja i podrške osobama s autizmom. Ovaj dan se obilježava od 2008. godine kada je ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.
Autizam je složeni poremećaj koji se javlja u ranoj dobi i utiče na socijalnu interakciju, komunikaciju i ponašanje. Osobe s autizmom često imaju poteškoće u razumijevanju društvenih signala i u komunikaciji s drugima. Međutim, svaki pojedinac s autizmom je jedinstven i ima svoje specifične potrebe i talente.
Svjetski dan svjesnosti o autizmu pruža priliku da se skrene pažnja na autizam i da se podrži zajednica osoba s autizmom, kao i da se educira društvo o različitim načinima na koje se mogu podržati osobe s autizmom. Ovaj dan je važan jer pomaže u uklanjanju predrasuda i stereotipa o osobama s autizmom i daje glas zajednici ljudi koja se suočava s ovim poremećajem.
Važno je osvijestiti da su osobe s autizmom dio našeg društva i da zaslužuju jednake mogućnosti
i podršku u životu. Podrška i razumijevanje okoline mogu imati značajan uticaj na život i napredak osoba s autizmom.
Kroz obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, svi zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem su osobe s autizmom prihvaćene i integrirane u društvo, i svijeta koji se bori protiv predrasuda i stereotipa o osobama s autizmom, te pomoći u stvaranju društva koje je uključivo za sve, bez obzira na različitosti.

Pripremila:
Lejla Saračević, Mr.soc.
Stručni saradnik za promotivne aktivnosti