Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

SVJETSKI DAN VIDA – WORLD SIGHT DAY 2023

VOLI SVOJE OČI NA POSLU” – “LOVE YOUR EYES AT WORK”

Svjetski dan vida (World Sight Day)  obilježava se 2023. godine, 12. oktobra u četvrtak.

Ovaj dan se obilježava svake godine drugog četvrtka u oktobru od 2000. godine na različite načine u zemljama širom svijeta pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za prevenciju sljepoće (The Internatinal Agency for the Prevention of Blindness, IAPB)  kako bi se globalna pažnja usmjerila na zdravlje vida kao najvažnije čulo preko kojeg se usvaja 80% naučenih informacija s jedne strane, te oštećenje vida s druge strane uključujući sljepoću, kao i na mogućnost prevencije te liječenja iste. Na 74. Svjetskoj zdravstevnoj skupštini države,  2021. godine članice su usvojile dva nova globalna cilja do 2030. godine za vid. To su :

  • povećanje učinkovosti zbrinjavanja refraktvnih grešaka za 40% i
  • povećanje učinkovosti operativnog zbrinjavanja mrene za 30%.

Ova dva globalna cilja trebaju odigrati ključnu ulogu ne samo u povećanju globalne brige i svijesti o bolestima oka u budućnosti, već i u pružanju kvalitetnih usluga u oftalmologiji.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana vida je Love your eyes at work” – “Voli svoje oči na posluda bi se globalna pažnja usmjerila na važnost zaštite očiju na radnom mjestu i da se potaknu poslodavci na inicijative za zdravlje očiju i učine je standardnom praksom te promovišu navike o zdravlju očiju koje će imati koristi za dobrobit, sigurnost i produktivnost miliona zaposlenih. Međunarodna organizacija rada UN-a (International Labour Organization, ILO) i IAPB sarađivale su u izradi izvještaja Zdravlje očiju i svijet rada, skrećući pažnju na zdrav vid kao sastavni dio sigurnosti i produktivnosti na poslu. Potrebno je učiniti više kako bi se zaštitilo zdravlje očiju radnika. Izvještaj prepoznaje veličinu tereta gubitka vida na radnom mjestu i priliku za poboljšanje blagostanja i produktivnosti promicanjem zdravog vida, zalažući se da  svako radno mjesto ima procjenu rizika i službeni program za zaštitu i poboljšanje vida radnika.

Fokus Svjetskog dana vida ove godine je da pomognu uposlenicima da shvate važnost zaštite vida na radnom mjestu i da se poslodavci motivišu da daju prioritet zdravlju očiju radnika i sprovedu mjere zaštite očiju i vida. Pozivaju se poslodavci da daju prioritet zdravlju očiju svojih radnika. Primjena preventivnih mjera i savjeta za očuvanje zdravlja očiju na poslu kao i redoviti očni pregledi važni su za zdravlje očiju na poslu, a time i očuvanje radne sposobnosti radne populacije. To se odnosi i na poslodavce kod kojih radnici duže vrijeme koriste računare, tablete ili pametne telefone u svakodnevnom poslu. Radna organizacije moraju planirati i primjeniti odgovarajuće aktivnosti za upravljanje rizikom, sprječavanje povreda očiju, sindrom kompjuterskog vida (CVS) i drugih mogućih komplikacija kao što su glavobolje i nelagoda u leđima, ramenima ili vratu.

Kojim god poslom se bavili, brigu oko vaših očiju trebate staviti kao prioritet i nastojati spriječiti povrede i probleme koji se mogu dogoditi. Dobrom prevencijom mogu se spriječiti nesreće i bolesti u ranoj fazi. Vrlo je važno da poslodavci osiguraju i zaštitne naočale te da ih radnici nose. Naočale moraju biti odgovarajuće veličine i odgovarati radnom mjestu. Nošenjem zaštitne opreme i naočala  sprječavaju se povrede na poslu koje mogu uzrokovati i potpuni gubitak vida. Također se preporučuje redovni pregled očiju radnika – uposlenika.

       Poruka „Nemojte riskirati sa zdravljem očiju na poslu“ upućuje na odgovorno  djelovanje.

                                                                     NE ZABORAVITE

                                                     #VoliteSvojeOči – #LoveYourEyes

https://www.iapb.org/world-sight-day/

Pripremila:

dr. sci. med. Lejla Muhamedagić, specijalista oftalmolog