Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Test krvi mogao bi pomoći u predviđanju širenja melanoma

Nova studija sugeriše da je moguće koristiti krvni test da bi se predvidio rizik širenja raka ili njegovog metastaziranja kod osoba koje imaju rak kože melanom.

Naučnici sa Yale univerziteta testirali su krv 108 osoba sa metastatičkim melanomom i 108 osoba sa melanomom stadija 1 ili 2, te otkrili da su kod osoba sa rakom koji je metastazirao nivoi nekoliko biomarkera povećani.

Iako je kod 83% osoba sa metastatičkim kancerom najmanje jedan od markera bio povišen, takva povećanja nisu zapažena kod 76% osoba sa ranim stadijem raka.

Rezultati studije objavljeni su 15. aprila u časopisu Clinical Cancer Research.

“Rezultati ove studije trebaju se prospektivno potvrditi prije nego što se mogu koristiti u kliničkoj praksi, ali studija ukazuje na to da je ovakvo testiranje moguće,” istakla je dr. Harriet Kruger, profesor medicine na Yale-u, u izjavi za štampu ispred Američkog udruženja za istraživanje raka.

Mogućnost da se krvni test koristi za predviđanje metastaze kod osoba sa melanomom bila bi jeftinija od aktuelnih metoda kontrole koje uključuju periodično snimanje, fizikalne preglede i testove krvi, smatraju naučnici.

Prema Američkom udruženju za istraživanje raka, kod 68.130 osoba u SAD-u dijagnosticiran je melanom tokom 2010. godine, a od te bolesti umrlo je 8.700 osoba. Većina smrtnih slučajeva od melanoma rezultat su metastaze. Rizik od metastaze kreće se od manje od 10% za pacijente sa 1A stadijem melanoma, do čak 70% za pacijente sa stadijem 3C.

IZVOR: HealthDay, april 2011., www.healthday.com