Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Test za predviđanje vjerovatnoće carskog reza

Mnoge žene satima trpe bolne kontrakcije u nadi za prirodnim porodom, međutim, težak porod se veoma često mora završiti carskim rezom.

A sada su naučnici u Švedskoj razvili test koji bi mogao ukazivati na vjerovatnoću carskog reza.

Naučnici su utvrdili da su male šanse da će se trudnica poroditi prirodnim putem ako je u plodnoj vodi prisutan visok nivo mliječne kiseline.

Mjerenjem nivoa ove kiseline, ljekari bi mogli ranije donijeti odluku da zaustave teški porod i odluče se za carski rez.

Produženi porod koji se završi carskim rezom mnogi ljekari smatraju najgorom opcijom zbog mogućih komplikacija.
Najnoviji test razvila je švedska kompanija Obstecare na osnovu istraživanja Liverpool univerziteta i bolnice Liverpool Women’s Hospital, te se on sada provjerava u nizu evropskih bolnica.

Studije iz Liverpoola pokazale su da materica proizvodi mliječnu kiselinu kao i drugi mišići prilikom velikog napora, međutim, kada ova kiselina dosegne određen nivo, ona počinje da koči kontrakcije materice. U slučajevima kada porođaj ne napreduje, često se porodiljama administrira oksitocin, ali on ne pomaže svim ženama.

Johan Ubby iz Obstecare rekao je da bi nizak nivo mliječne kiseline u plodnoj vodi ukazivao na to da bi se materica mogla dalje kontrahirati u dovoljnoj mjeri da istisne bebu kroz rodnicu, dok bi visok nivo ove kiseline ukazivao na to da je materica iscrpljena, te da je carski rez indiciran da bi se spriječila daljnja patnja porodilje i moguće komplikacije.

IZVOR: BBC NEWS, avgust 2010., http://www.bbc.co.uk/news/