Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Testiranja otkrila olovo u vitaminskim dodacima, kao i druge probleme

Od 21 multivitaminskih preparata za odrasle i djecu koji su nasumice odabrani i testirani od strane ConsumerLab.com laboratorija, problemi su pronađeni u više od polovine proizvoda – uključujući visoke nivoe olova, ili previše ili premalo određenog sastojka.

Samo 10 od 21 proizvoda koji su testirani, zadovoljili su svoje standarde i druge standarde kvaliteta, izjavili su iz ConsumerLab.com.

Kompanija, čije je sjedište u White Plains, New York, privatna je kompanija i nudi informacije za potrošače i nezavisne procjene proizvoda koji utiču na zdravlje i prehranu. Kompanija tvrdi da nije u vlasništvu, niti da ima bilo kakav finansijski interes u kompanijama koje proizvode, distribuiraju ili prodaju potrošačku robu.

U telefonskom intervjuu za Reuters Health, Dr. Tod Cooperman, predsjednik ConsumerLab.com, rekao je da najozbiljniji problem predstavlja jedan multivitamin za žene koji sadrži 15.3 mikrograma olova u dnevnoj dozi. To je više od 10 puta od dozvoljene količine olova bez natpisa upozorenja u saveznoj državi Kaliforniji, jedinoj državi koja regulira nivoe olova u dodacima prehrani.

Drugo “zabrinjavajuće otkriće”, rekao je Cooperman, bio je multivitamin za djecu koji sadrži 216 procenata navedene količine vitamina A – količinu koja je izrazito iznad “gornje granice preporučenog unosa za djecu od 9 godina života”, rekao je Cooperman. “Djeca definitivno trebaju izbjegavati unos tolike količine vitamina A u formi retinola” rekao je on.

“Problemi sa rastvaranjem uočeni su kod nekoliko proizvoda koji nisu dobro otpuštali svoje sastojke,” rekao je Cooperman. Ovakvi proizvodi prolaze kroz organizam, a da ne budu dovoljno iskorišteni.

Čitav izvještaj možete naći na adresi www.consumerlab.com/results/multivit.asp.

Prema Coopermanu trebamo slijediti sljedeći princip: “Ako smatrate da Vam prehrana nije dovoljno uravnotežena, multivitaminski dodatak može pomoći, međutim, dobro pazite prilikom odabira proizvoda, i birajte dodatke koji sadrže omjer koji odgovara Vašem organizmu.”

IZVOR: Reuters Health, 23. januar 2007, https://www.reuters.com/article/us-testing-vitamins/testing-finds-lead-in-vitamins-other-problems-idUSCOL36085820070123