Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Trudnoća i problemi sa vidom

Stručnjaci iz američke organizacije za prevenciju sljepila (Prevent Blindness America) napominju da su tokom trudnoće mogući problemi sa vidom, te da se trudnice trebaju odmah obratiti ljekaru ako primjete bilo kakve promjene u vidu.

Mogući problemi kod trudnica:

  • Tokom trudnoće, promjene u nivoima hormona mogu uzrokovati mali promjene u dioptriji. Ovakve manje promjene obično nisu razlog za zabrinutost. Trudnice se mogu posavjetovati sa svojim ljekarom.
  • Problem suhih očiju je obično privremen i prestaje nakon porođaja. Kapi za oči koje poboljšavaju vlažnost sigurne su za korištenje tokom trudnoće i dojenja.
  • Migrene uzrokovane hormonalnim promjenama česte su u trudnoći. Nekada su tokom ovakvih glavobolja oči izrazito osjetljive na svjetlost. U slučaju migrene, trudnica se treba posavjetovati sa svojim ljekarom prije nego što uzme bilo koji lijek protiv bolova.
  • Postoji veći rizik od oboljevanja od dijabetesa tokom trudnoće. Zamagljen vid može biti znak povećanog nivoa šećera u krvi. Sve žene koje su trudne ili koje planiraju trudnoću, a dijagnosticiran im je dijabetes, trebaju otići kod oftalmologa radi potpunog pregleda sa proširivanjem zjenica.
  • Ponekad, trudnica može imati zamagljen vid ili primjetiti tačke u vidnom polju, što može biti znak visokog krvnog pritiska. Izrazito visok pritisak, između ostalog, može uzrokovati odvajanje mrežnice oka.

“Žene koje imaju određena oboljenja, poput glaukoma, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, moraju obavijestiti svoga oftalmologa da su trudne ili planiraju trudnoću, da bi ljekar pažljivo pratio bilo kakve moguće promjene u vidu,” rekao je Daniel D. Garrett, viši potpredsjednik organizacije Prevent Blindness America.

Mjere predostrožnosti kada je u pitanju nerođeno djete

Cigarete, alkohol i droge predstavljaju ogroman rizik po zdravlje još nerođenog djeteta, ali malo je poznato o poremećajima vida koje te supstance mogu uzrokovati. Izloženost ovim supstancama, kao i drugi problemi koji mogu dovesti do preranog poroda ili niske porođajne težine kod beba, povećavaju rizik od ambliopije (lijenog oka), strabizma i značajnih poremećaja u dioptriji.

http://www.preventblindness.org/