Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

U posebnim uvjetima zdravstveni radnici obilježavaju Svjetski dan zdravlja

     Svjetski dan zdravlja 7.4.2020. Podržimo medicinske sestre i babice / primalje

Svake godine 7. 4. pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obilježava se Svjetski dan zdravlja.

Odlukom skupštine Svjetske zdravstvene organizacije 7.4. određen je za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, a počeo se obilježavati od 1950. godine.

U ovoj Međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica/primalja, Svjetski dan zdravlja 2020. godine treba da skrene pažnju javnosti na vitalnu ulogu koju medicinske sestre i babice/primalje imaju u pružanju kvalitetne zdravstvene i socijalne njege, te se ove godine obilježava pod sloganom „Podržite  medicinske sestre i babice/primalje“.  Ovogodišnja kampanja će se, između ostaloga, koristiti za jačanje kapaciteta medicinskih sestara i babica/primalja.

Ciljevi kampanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja su:    

 • pokrenuti u javnosti zahvalnost za rad medicinskih sestara i babica/primalja i njihovu ulogu u pružanju zdravstvene i socijalne njege;
 • povećati značaj  medicinskih sestara i babica/primalja unutar radne snage u zdravstvu;
 • potaknuti podršku i ulaganje u medicinske sestre i babice/primalje.

Ključne  činjenice

 • Na svjetskom nivou, 70% zdravstvene i socijalne radne snage su žene, veliki dio predstavljaju medicinske sestre i babice/primalje.
 • Medicinske sestre i babice/primalje imaju ključnu ulogu u njezi ljudi svugdje, uključujući i periode epidemije, osjetljiva  okruženja i ratove.
 • Postizanje zdravlja za sve, između ostaloga, zavisi o dovoljnog broja dobro uvježbanih  i educiranih, adekvatno podržanih medicinskih sestara i primalja, koje primaju plaću i dobivaju priznanja srazmjerno   uslugama i kvaliteti njege koju pružaju.
 • Medicinske sestre i babice/primalje  prakticiraju odnos s pacijentima temeljen na povjerenju, poznavanju potpune slike nečijeg zdravlja što pomaže poboljšanju njege i štedi novac. One također poznaju tradicije, kulture  i običaje svojih zajednica, što ih čini  nezamjenjivim tokom epidemija ili drugih kriznih situacija.
 • Više ulaganja u babice/primalje, koje su  iznimno važne za zdravlje majki i novorođenčadi, kao i za planiranje porodice, moglo bi spriječiti  > 80% svih smrti majki, mrtvorođenih i smrti novorođenčadi. Kada babica/primalja i  grupa babica/primalja pruža njegu od trudnoće do kraja postanatalnog perioda, može se spriječiti gotovo ¼ prijevremenih  poroda.
 • Mnoge zemlje trebaju više učiniti kako bi medicinske sestre i babice/primalje mogle raditi u sigurnom okruženju, u kojem ih poštuju njihove kolege i članovi zajednice i gdje je njihov rad integrisan s radom drugih zdravtsvenih radnika.

Pet ključnih područja  ulaganja

 1. Ubrzati ulaganje u edukaciju mediicnskih sestara i babica/primalja
 2. Zaposliti više medicinskih sestara
 3. Ulagati  u vještine rukovođenja medicinskih sestara i babica/primalja
 4. Učiniti medcinske sestre i babice/primalje srcem primarne zdravstvene zaštite
 5. Podržati medicinske sestre i babice/primalje u promociji zdravlja i prevenciji bolesti

Medicinske sestre  u timu sa  ostalim zdravstvenim radnici imaju značajnu ulogu u realizaciji pravovremenog otkrivanja, provođenja dijagnostičkih procedura, liječenju i njezi inficiranih osoba kao i u preventivnim aktivnostima povezanih sa COVID-19.

Izvor: Modificirano prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. World Health Organization. World Health Day 2020/Key Facta on World Health Day 2020. Dostupno na: https://www.who.int/news-room/campaigns/world-health-day/world-health-day-2020/key-facts-on-world-health-day-2020 (pristupljeno 6. 4. 2020.) 

Priredio:  Centar  za nastavnu i naučno—istraživačku djelatnost  JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo