Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

U stabilnim porodicama pubertet kod djece nastupa kasnije

Studija stručnjaka sa Univerziteta Arizona i Wisconsin-Madison u Americi koja je uključivala 180 djevojčica od predškolske dobi do 10 godina starosti, otkrila je da djevojčice iz porodica u kojima je manje bračnih sukoba i depresije seksualno sazrijevaju kasnije u odnosu na svoje vršnjakinje.

Studija o dječijem razvoju (The Child Development) posljednja je u nizu studija koje pokušavaju otkriti šta uzrokuje rani pubertet, sve češći fenomen danas. Međutim, stručnjaci kažu da je veoma teško razmrsiti mnoge faktore koji doprinose ovom fenomenu.

Stručnjaci smatraju da su u stresnijim sredinama djeca primorana da brže odrastu, te da prilagođavaju svoj seksualni razvoj uslovima u kojima žive.

Međutim, naučnici su također otkrili da djeca majki koje su ušle u pubertet kasnije, djeca iz boljestojećih porodica – barem dok su djeca veoma mala – i djeca koja imaju manji indeks tjelesne mase (BMI) sporije seksualno sazrijevaju u 8 godini života.

Debljina i genetika se sve više smatraju ključnim faktorima u nastupanju ranog puberteta.

“Međutim, čini se da su autori studije ipak još nešto otkrili,” rekao je profesor Fran Ebling sa Fakulteta biomedicinskih nauka Nottingham univerziteta.

“Stres i način na koji tijelo reaguje na njega mogu sigurno imati ulogu u iniciranju puberteta, iako je pitanje da li djeca danas žive težim životima od djece u prošlosti otvoreno za diskusiju.”

Općeprihvaćena normalna starosna dob u kojoj djevojčice trebaju pokazati znakove puberteta jeste 10 godina i više, međutim, studije pokazuju da čak jedna od šest djevojčica sazrijeva prije nego što napuni 8 godina – što je za 18 mjeseci ranije u odnosu na njihove majke.

Smatra se da rani pubertet sa sobom nosi mnoge rizike. Osim što su određeni oblici raka povezani sa ranim nastupanjem puberteta, problemi se mogu javiti i kada mentalni razvoj djevojčice ne ide ukorak sa njenim seksualnim razvojem.

“Kao prvo, to može biti veoma emocionalno frustrirajuće za dijete, a kao drugo, može otvoriti put zlostavljanju sa ranijom seksualnom aktivnošću i trudnoćom,” rekao je profesor Ebling.

Izvor: BBC NEWS, novembar 2007., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7094922.stm