Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Upozorenje mladima: nemojte slušati preglasnu muziku na slušalicama!

Nova studija u SAD-u pokazala je da čak jedan od pet tinejdžera ima blago oštećen sluh, te da se problem značajno pogoršao tokom posljednjih godina.

Neki stručnjaci podstiču mlade da smanje jačinu zvuka na svojim digitalnim muzičkim plejerima, sugerišući da glasna muzika kroz slušalice može biti krivac za ovakvo stanje – iako precizni dokazi još ne postoje. Oni upozoravaju da i blago oštećenje sluha može uzrokovati probleme u školi i učiniti slušne uređaje neophodnim kasnije u životu.

Studija je pokazala da je učestalost oštećenja sluha porasla sa 15% 1994. do 19,5% 2006. godine.

U većini slučajeva oštećenje sluha je bilo “blago”, definisano kao nesposobnost da se čuje zvuk na 16 do 24 decibela – ili zvuk poput šapata ili šuškanja lišća. Tinejdžer sa blagim oštećenjem sluha neće čuti kapanje vode ili majku kada prošapće “laku noć”.

Osobe sa blagim gubitkom sluha “čuju jasno sve samoglasnike, ali mogu prečuti neke suglasnike” poput t, k i s, rekao je autor studije, dr. Gary Curhan, pri bolnici Brigham and Women’s Hospital u Bostonu. “Iako su u stanju registrovati govor drugih, on im neće uvijek biti u potpunosti razumljiv,” dodao je on.

Studija je objavljena u srijedu, 18. avgusta 2010., u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Glasna muzika, naravno, nije nova stvar. Svaka nova generacija tinejdžera imala je novu tehnologiju za pojačavanje muzike – od velikih slušalica iz 1960-ih, do Sony walkmana iz 1980-ih. Međutim, današnja omladina muziku sluša duže, više od duplo duže u odnosu na prethodne generacije, tvrdi Brian Fligor, audiolog u dječijoj bolnici u Bostonu. Prethodne tehnologije imale su ograničen život trajanja baterije i ograničenu mogućnost pohranjivanja muzike, podsjeća on.

Korisnici Apple iPod-a mogu sami podesiti maksimalni nivo jačine zvuka, te roditelji mogu koristiti ovu funkciju da podese maksimalnu jačinu zvuka na iPod-u svoga djeteta, te da ga zaključaju šifrom.

IZVOR: YAHOO, avgust 2010., http://news.yahoo.com/s/ap/us_med_hearing_loss_teens