Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Uticaj cimeta na smanjenje šećera u krvi

Ranije studije pacijenata sa dijabetesom tip 2 pokazale su da cimet smanjuje šećer u krvi tokom posta, kao i triacilglicerol, koncentracije lipoproteina niske gustoće i ukupnog holesterola.

Cilj ove studije koju su proveli stručnjaci iz Malmö univerzitetske bolnice Univerziteta u Lundu, Švedska, bio je da istraži uticaj cimeta na stopu gastričkog pražnjenja, glukozu u krvi nakon jela i osjećaj sitosti kod zdravih osoba.

Tokom studije, stopa gastričkog pražnjenja (GER) mjerenja je standardiziranom ultrazvučnom metodom. U studiji je učestvovalo 14 zdravih osoba kod kojih je utvrđeno da li nakon osmosatnog posta imaju normalne koncentracije glukoze (šećera) u krvi.

GER je računat kao procentualna promjena u poprečnom presjeku antralnog (izlaznog) dijela želuca 15–90 minuta nakon konzumiranja 300 g sutlije (pudinga od riže) (GER1) ili 300 g sutlije i 6 g cimeta (GER2).

Prosječna vrijednost GER1 bila je 37%, a GER2 34.5%. Dodavanjem cimeta u sutliju značajno se odgodilo gastričko pražnjenje i smanjio se glukozni odgovor nakon jela. Smanjenje šećera u krvi nakon jela bilo je puno očitije i izraženije od smanjenja stope gastričkog pražnjenja (GER). Uticaj cimeta na osjećaj sitosti nije bio značajan.

Iz rezultata studije može se zaključiti da unos 6 g cimeta sa sutlijom smanjuje nivo šećera u krvi nakon jela i odgađa gastričko pražnjenje bez uticaja na sitost. Smanjenje glukoznog odgovora nakon jela djelomično se može objasniti odgađanjem gastričkog pražnjenja.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, juni 2007,http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/6/1552