Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Veliki stomak povećava rizik od srčanih bolesti

Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Teksasu (University of Texas) otkrilo je da veliki obim stomaka u odnosu na obim kukova predstavlja rani znak bolesti srca.

To potvrđuje ranija istraživanja koja su pokazala da je veličina stomaka, radije nego sveukupna tjelesna težina, ključni pokazatelj rizika od bolesti srca.

Studija u kojoj je učestvovalo 2744 osoba pokazala je da obim stomaka od 81 cm i više za žene i 94 cm i više za muškarce predstavlja “značajno” povećan rizik od oboljevanja.

Naučnici su proučavali odnos između oblika tijela i postojanja ateroskleroze kod učesnika u studiji (ateroskleroza- sužavanje i očvršćavanje arterija što dovodi do kardiovaskularnih oboljenja). Oni su otkrili da dodavanje nekoliko centimetara sala u području struka povećava rizik od oštećivanja arterija, čak i kada je tjelesna težina osobe u okviru normale.

Osobe sa najvećim odnosom između obima stomaka i obima kukova duplo su češće imale znakove ateroskleroze na arterijama u srcu.

Inače, BMI indeks – indeks tjelesne mase – obično se koristi da se ocijeni stepen debljine osobe, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Međutim, ova studija pokazala je da je puno bolje i preciznije koristiti odnos između obima stomaka i obima kukova za određivanje rizika od obolijevanja.

Stoga je veoma bitno da, u cilju prevencije kardiovaskularnih bolesti, pacijenti i ljekari obrate pažnju na oblik tijela i raspoređenost sala, a ne samo na tjelesnu težinu.

Rezultati studije objavljeni su u medicinskom žurnalu Journal of the American College of Cardiology.

 

Izvor: BBC, avgust 2007., www.bbc.co.uk