Veza između nivoa androgena i krvnog pritiska

Uloga testosterona u razvoju hipertenzije je kontroverzna, pogotovo kada su u pitanju žene sa sindromom policističnih jajnika (SPJ) koje češće pate od gojaznosti i inzulinske rezistentnosti nego žene bez sindroma.

Malo se toga zna o vezi između nivoa testosterona i krvnog pritiska kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika.

Tokom studije koju su proveli stručnjaci sa Odsjeka za ginekologiju i akušerstvo i Odsjeka za internu medicinu Državnog univerziteta Tajvana, mjereni su indeks tjelesne mase, obim struka, krvni pritisak, glukoza tokom posta, inzulin tokom posta, profil lipida i profili hormona kod 151 mlade tajvanske žene sa sindromom policističnih jajnika.

Indeks slobodnih androgena, ukupni testosteron i globulin, ali ne i DHEAS-a (dehidroepiandrosteron sulfat), dovedeni su u značajnu vezu sa sistoličkim i dijastoličkim krvnim pritiskom. Visoki nivoi testosterona kod žena sa policističnim jajnicima povećavali su rizik od visokog krvnog pritiska (SKP 130 mm Hg i/ili DKP 85 mm Hg) sa omjerom izgleda od 3.817 nakon podešavanja za starosnu dob, antropometrička mjerenja i metaboličke profile.

Rezultati studije ukazuju na to da je karakteristična hiperandrogenemija kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika povezana sa povišenim krvnim pritiskom nezavisno od starosne dobi, inzulinske rezistencije, gojaznosti ili dislipidemije.

Izvor: Hypertension, 2007;49:1442-1447., http://hyper.ahajournals.org