Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Visok unos dijetetskih vlakana može poremetiti ovulaciju

Nova studija pokazala je da žene koje unose preporučeni iznos dijetetskih vlakana mogu imati niže nivoe estrogena i ovulirati rjeđe u odnosu na žene koje unose manje dijetetskih vlakana.

Naučnici su otkrili da su od 250 žena, starosne dobi između 18 i 44 godine, žene koje su unosile preporučene količine vlakana imale i najniže nivoe estrogena u krvi, kao i drugih reproduktivnih hormona poput progesterona, luteinizirajućeg hormona i hormona za stimulaciju folikula.

Veći unos vlakana, pogotovo putem voća, također je povezan sa većom vjerovatnoćom od anovulatornih menstrualnih ciklusa – tj. ciklusa tokom kojih jajnici ne ispuste jajašce.

Rezultati, objavljeni u žurnalu American Journal of Clinical Nutrition, ne podrazumijevaju da je unos hrane bogate vlaknima nezdrav. Upravo suprotno – ishrana bogata vlaknima dovedena je u vezu sa mnogim koristima za zdravlje, uključujući manji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka jajnika. Stručnjaci u principu savjetuju da odrasle osobe unose 20 do 35 grama dijetetskih vlakana svaki dan, zavisno od količine unosa kalorija.

Međutim, aktuelni rezultati dovode u pitanje da li su te preporuke najbolje za žene koje pokušavaju zanijeti, stoji u izvještaju naučnika, koje predvodi Audrey J. Gaskins sa državnog instituta National Institute of Child Health and Human Development u Rockvillu, Maryland.

Anovulacija može imati mnogobrojne uzroke, uključujući pretjerano vježbanje, pretilost ili mršavost, disfunkciju štitne žlijezde i sindrom policističnih jajnika – hormonski poremećaj koji je čest uzrok neplodnosti.

Od ukupnog broja menstrualnih ciklusa u grupi žena sa visokim unosom vlakana, 22% su bili anovulatorni, u poređenju na 7% kod žena koje su unosile manje količine vlakana.

Kada su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji su mogli poremetiti ovulaciju – uključujući tjelesnu težinu, rasu, intenzitet vježbanja i unos kalorija – visok unos dijetetskih vlakana je zasebno doveden u vezu sa desetorostrukim rizikom od anovulacije.

Naučnici smatraju da je moguće da ishrana bogata vlaknima umanjuje aktivnost određenih crijevnih enzima, što dovodi do slabije reapsorpcije estrogena u debelom crijevu. Vlakna mogu, također, uzrokovati da se veće količine estrogena izlučuju iz organizma putem izmeta.

Rezultati studije, prema Gaskinsovoj i kolegama, potežu pitanje da li bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti trebale umanjiti unos dijetetskih vlakana, međutim, oni naglašavaju da su potrebne dodatne studije prije nego što bi se mogle izdati zvanične preporuke po tom pitanju.

IZVOR: American Journal of Clinical Nutrition, oktobar 2009. www.ajcn.org