Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vitamin D utiče na gene raka, autoimunih oboljenja

Naučnici su otkrili vezu između vitamina D i gena povezanih sa autoimunim oboljenjima i rakom.

Ovo otkriće može objasniti zašto je nedostatak vitamina D rizični faktor za veliki broj ozbiljnih oboljenja, uključujući multiplu sklerozu, dijebetes tip 1 i reumatoidni artritis, smatraju naučnici iz Velike Britanije i Kanade.

Vitamin D utiče na gene putem receptora za vitamin D, koji se veže za specifične lokacije na ljudskom genomu i tako utiče na ekspresiju gena (proces prilikom kojeg se informacije iz gena preobražavaju u aktivne strukture u ćeliji). U ovoj studiji, naučnici su mapirali lokacije vezivanja receptora vitamina D – prikupljajući informacije koje se mogu koristiti za identificiranje gena povezanih sa bolestima na koje je moguće da vitamin D ima uticaj.

Naučnici su otkrili da je vezivanje receptora vitamina D značajno izraženije u područjima ljudskog genoma koja su povezana sa nekoliko čestih autoimunih oboljenja, poput multiple skleroze, dijabetesa tip 1 i Crohnove bolesti, kao i u područjima povezanim sa rakom, poput leukemije i kolorektalnog kancera.

Rezultati istraživanja, objavljeni 23. avgusta u internetskom izdanju časopisa Genome Research, ističu ozbiljan rizik koji sa sa sobom nosi nedostatak (deficijencija) vitamina D, posebno kod osoba koje su po genetskoj predispoziciji osjetljivije na deficijenciju ovog vitamina, te se ozbiljno razmatra mogućnost preventivnog suplementiranja ovog vitamina u vidu vitaminskih dodataka prehrani.

Sadašnje preporuke instituta U.S. Institute of Medicine savjetuju unos između 200 i 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno, dok Američka pedijatrijska akademija (American Academy of Pediatrics) preporučuje 400 IU dnevno. Međutim, američke smjernice su trenutno u fazi revizije i mnogi stručnjaci savjetuju povećavanje preporučenih dnevnih nivoa unosa vitamina D.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti dovodi do prirodne proizvodnje vitamina D u tijelu, iako u određenim područjima i u određeno doba godine može biti teško prikupiti dovoljne količine ovog vitamina na taj način. Osim toga, vitamin D se nalazi i u određenoj hrani poput ribe, sira, žumanceta, kao i u mlijeku i žitaricama obogaćenim ovim vitaminom.

IZVOR: Genome Research, 24. avgust 2010, doi:10.1101/gr.107920.110.