Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vjera dovedena u vezu sa sretnijim životom

Podaci o hiljadama Evropljana otkrili su više nivoe “zadovoljstva životom” kod vjernika, kao i njihovo lakše nošenje sa šokantnim situacijama, poput gubljenja posla ili razvoda, rezultati su studije koja je predstavljena tokom konferencije Kraljevskog ekonomskog društva u Velikoj Britaniji.

Autor studije, profesor Clark, sa Pariškog ekonomskog fakulteta, i koautor dr Orsolya Lelkes, pri Evropskom centru za politiku i istraživanje socijalne pomoći, izjavili su da rezultati ukazuju na to da vjera može poslužiti poput amortizera i umanjiti uticaj životnih razočarenja na ljude.

Profesor Clark je izjavio: “Prvobitno smo započeli istraživanje da bi otkrili zašto neke evropske zemlje daju veće novčane naknade u slučaju nezaposlenosti nego druge, ali je naša analiza pokazala da osobe koje su vjernici manje psihološki pate od posljedica nezaposlenosti nego osobe koje su ateisti.”

Međutim, on je rekao da je priroda korištenih anketa takva da postoji mogućnost da su skriveni faktori, poput životnog stila ili odgoja u porodicama vjernika, uključujući i stabilan porodični život i veze, stvarni uzroci ovog višeg nivoa zadovoljstva životom.

Postoje i suprotna mišljenja, poput stava Terry Sanderson, predsjednice Državnog sekularnog društva, koja izražava sumnju u rezultate ove studije smatrajući da je sreća nejasan koncept, te da se konačno sve svodi na to šta pojedinca čini sretnim.

I tako, precizan doprinos vjere mentalnom zdravlju nastavlja biti kontroverzan, iako postoje dodatni dokazi da vjera zaista povećava sreću, rekao je profesor Leslie Francis sa Univerziteta u Warwicku.

IZVOR: BBC NEWS, 18. mart 2008, http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7302609.stm