Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vježbanje kroz kućanske poslove

Fitness stručnjak Nicki Waterman dijeli savjete o tome kako da kućanske poslove preobrazite u vježbe koje sagorijevaju kalorije, smanjuju tjelesnu težinu i osnažuju mišiće, a da pritom previše ne opterećavaju zglobove.

Izvršavanje 4 ili više kućanskih poslova dnevno može vam pomoći da smršate, ojačate mišiće, te da budete zdravi i u formi. Ključno je samo da najbolje iskoristite svaki pokret koji pravite.

Svjesno se potrudite da stisnete stomačne mišiće, držite koljena blago povijenim i cijelo vrijeme održite dobar položaj tijela.

Zagrijavanje

Upalite muziku i započnite sa laganim kućnim poslovima, poput zatezanja posteljine, vraćanja stvari na njihovo mjesto ili brisanja prašine 3 do 5 minuta. Znaćete da ste se zagrijali ako osjetite da su vam zglobovi opušteniji a mišići fleksibilniji, ali se još ne znojite.

Pranje prozora
  • Meta: ramena i tricepsi

Pravite 10 krugova na desnu stranu, zatim 10 krugova na lijevu. To je odličan pokret za čišćenje različitih površina. Što se više potrudite dok pravite ovaj pokret, to će njegova korist biti veća. Koristite ovaj pokret dok glancate namještaj ili čistite kadu.

Usisavanje
  • Meta: gornji dio leđa, mišići nogu i zadnjice

Napnite mišiće što možete više dok gurate usisivač naprijed, a zatim nazad. Usisivač će pružiti dobar otpor ako je dovoljno težak, ali obavezno se krećite dovoljno sporo da istegnete mišiće u potrebnoj mjeri.

Peglanje veša
  • Meta: ramena, mišići ruku i zadnjice

Dok peglate veš napnite mišiće zadnjice što jače možete tokom 10 sekundi. Uradite to po 10 puta svakih nekoliko minuta. Uskoro ćete primijetiti razliku u držanju mišića zbog toga što će mišići zadnjice ostati u polu-opuštenom položaju do 20 minuta nakon što ste ih vježbali.

Sređivanje prljavog veša

  • Meta: noge, zadnjica i butine

Polagano se spuštajte u čučanj dok sakupljate prljavi veš. Neka vam leđa budu prava, a stopala cijelom svojom površinom na podu. Nemojte naginjati gornji dio leđa prema naprijed. Pravite po jedan čučanj za svaki komad prljavog veša kojeg stavljate u škaf ili mašinu.

Sređivanje polica
  • Meta: listovi, butine i zadnjica

Penjite se i spuštajte niz male stepenice (tri-četiri stepenika) 10 puta, mijenjajući noge. Kad se uspnete, obrišite prašinu sa jedne-dvije police. Ovu vježbu možete raditi dok sređujete kredence u kuhinji ili razmještate knjige u policama.

Pranje gornjih dijelova vrata i prozora

  • Meta: cijelo tijelo

Stepenice nisu prisutne u svakoj kući, ali penjanje i silaženje sa stabilne stolice da biste očistili gornje dijelove vrata ili prozora može biti isto tako korisno. Ono uključuje dosta istezanja i korištenja mišića ruku i nogu.

Ribanje poda
  • Meta: ruke i stomak

Ribajte pod banje ili kuhinje rukama, a ne zogerom. Što uložite više truda – to bolje. Napregnite se još više istežući gornji dio tijela i povećavajući opseg kretnji rukom.

Mijenjanje posteljine

  • Meta: gornji dio tijela

Mijenjanje posteljine troši dosta energije. Skidanje pokrivača, okretanje madraca, zatezanje plahti, rastresanje jastuka i prostiranje prekrivača su sve odlični načini da sagorite kalorije.

Vaše vježbanje kroz kućanske poslove završite 5 do 10-minutnim hlađenjem, istežući se dok vraćate čisto suđe u police ili zatežete posteljinu.

IZVOR: NHS, 27. maj 2010., http://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/Houseexercise.aspx