Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vježbanje u mladosti smanjuje rizik od hipertenzije

Vježbanje tokom adolescencije i u dvadesetim godinama života može pomoći da se krvni pritisak drži pod kontrolom tokom dužeg perioda života, otkriva nova studija.

“Ovo je ohrabrujući dokaz koji potvrđuje da je fizička aktivnost, ustvari, uzročno povezana sa hipertenzijom,” izjavio je vođa tima David Jacobs Jr., epidemiolog sa Univerziteta u Minnesoti, Minneapolis.

Tokom studije koja je pratila gotovo 4000 muškaraca i žena tokom 15 godina, 634 učesnika oboljela su od visokog pritiska. Oni učesnici koji su u prosjeku vježbali pet puta sedmično i sagorijevali 300 kalorija po treningu, imali su 17% manje šanse da će dobiti visoki pritisak u poređenju na osobe koje su bile manje aktivne.

Rezultati ove studije nude “dodatni razlog da se slijede postojeće preporuke o povećanju fizičke aktivnosti – ne samo radi postizanja zdrave težine i sveukupnog zdravlja srca, već i radi smanjenja rizika od visokog pritiska od dvadesetih do srednjih godina života,” rekao je Michael Zemel, profesor ishrane i medicine na Univerzitetu u Tennesseeu, Knoxville.

Rezultati studije objavljeni su u aprilskom izdanju Američkog žurnala javnog zdravstva (American Journal of Public Health).

IZVOR: Center for the Advancement of Health, Saopštenje za medije, 6. mart 2007.