Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Vlažni domovi mogu uzrokovati astmu

Loši uslovi stanovanja već su dovedeni u vezu sa astmom, ali još uvijek nije razjašnjeno da li oni uzrokuju astmu ili samo potiču napade.

Finski naučnici su u Evropskom pneumološkom žurnalu (European Respiratory Journal) istakli da su dokazali da vlažni domovi i plijesan mogu uzrokovati astmu, nakon što su pregledali domove više od 300 djece. Međutim, britanski stručnjaci za astmu izrazili su skepticizam kada su u pitanju zaključci ove studije.

Astma je danas najčešće hronično oboljenje školske djece, a tokom posljednjih nekoliko godina u industrijaliziranim zemljama stope oboljevanja kontinuirano su u porastu.

Dr Juha Pekkanen, iz Državnog instituta za javno zdravstvo u Finskoj, tvrdi da je jedan od pet slučajeva dječije astme uzrokovan vlagom i plijesni u kući.

Sve u svemu, naučnici su poredili domove 121 astmatičnog djeteta sa domovima 241 neastmatičnog djeteta. Tim naučnika je bilježio sve, od puknutih cijevi, do kondenzacije, mrlja na zidovima i guljenja površinskog sloja zida.

Dr Pekkanen je rekao: “Vlaga u kući čini više od pogoršavanja postojeće astme – ona može doprinijeti pojavi perzistentnog oblika astme.”

Izvor: BBC, www.bbc.co.uk