Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Volontiranje čini ljude sretnijim

Novi pregled dosadašnjih studija pokazao je da volontiranje može poboljšati mentalno zdravlje osobe i pomoći joj da živi duže.

Naučnici su analizirali podatke iz 40 objavljenih stručnih radova i sakupili dokaze da volonteri imaju za 20% manji rizik od smrti u odnosu na osobe koje ne volontiraju. Osim toga, kod volontera je manja učestalost depresije, viši nivo zadovoljstva životom i poboljšano općenito blagostanje.

Naučnici ističu da su potrebna dodatna istraživanja da bi se bolje razumjela veza između volontiranja i zdravlja čovjeka.

“Još uvijek je nejasno da li biološki i kulturološki faktori ili društveni život koji su inače često povezani sa boljim zdravljem i preživljavanjem i u ovom slučaju uzrokuju i samu želju za volontiranjem. Sada imamo izazov da ohrabrimo osobe različitog porijekla da počnu volontirati, a zatim da utvrdimo da li će iskusiti ove koristi,” pojasnila je voditeljica projekta, dr. Suzanne Richards, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Exter u Engleskoj – University of Exeter Medical School. Rezultati su objavljeni 22. avgusta u časopisu BMC Public Health.

Širom svijeta, broj odraslih volontera varira, te se procjenjuje da ih je 23% u Evropi, 27% u SAD-u i 36% u Australiji. Najčešći razlozi za volontiranje koje osobe navode su želja da se dobrim djelom uzvrati zajednici ili želja da se podrži organizacija ili dobrotvorna udruga koja je njih prethodno podržala. Neke osobe također volontiraju u cilju osiguravanja radnog iskustva ili u cilju proširenja društvenog kruga.

IZVOR: University of Exeter, 23. avgust 2013, https://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_315358_en.html