Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vrtlarenje, kuharske zabave mogu udvostručiti konzumiranje povrća kod djece

Djeca uzrasta za obdanište radije će jesti povrće ako ih se na to podstakne putem zabava koje uključuju kuhanje, časova kuhanja, vrtlarenjem, pa čak i crtićima Mornara Popaja.

To su rezultati osmo-sedmičnog istraživanja tokom kojeg je praćen unos voća i povrća kod 26 djece iz vrtića prije i nakon što su učestvovala u programu u kojem su korištena multimedijalna sredstva, uzori i igra da bi se promovirala zdrava prehrana.

Istraživanje je detaljnije opisano u aktuelnom izdanju časopisa Nutrition & Dietetics.

“Djeca su sadila sjeme povrća, učestvovala u zabavama isprobavanja voća i povrća, kuhala su supu od povrća i gledala crtiće Popaja. Također smo roditeljima slali pisma sa savjetima kako da ohrabre svoju djecu da jedu više voća i povrća, te su učitelji sjedili zajedno sa djecom za stolom da budu primjer kako se zdravo hraniti,” istakla je autorica studije, profesorica Chutima Sirikulchayanonta, sa univerziteta Mahidol University u Bankoku.

Nakon završenog programa, količina povrća koju su djeca konzumirala se udvostručila, dok se broj vrsta povrća povećao sa dva na četiri. Osim toga, roditelji su rekli da su djeca češće pričala o povrću i da su bila ponosna što su ga jela tokom školskog ručka.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo i sljedeće:

  • Djeca se osjećaju posebnim kada odrasle osobe sjede pored njih za stolom i jedu istu hranu.
  • Uključivanje djece u proces pripremanja hrane pomaže im da nauče nazive i boje pojedinih vrsta hrane, te razvija njihovu koordinaciju ruka-oko.
  • Prethodna istraživanja pokazala su da se prehrambene navike koje dijete stekne u ranom djetinjstvu zadržavaju tokom kasnijeg djetinjstva i odraslog doba, rekla je prof. Sirikulchayanonta. To znači da naglašavanje zdravih izbora hrane dok je dijete još malo može imati ogroman uticaj na zdravlje te osobe u budućnosti, dodala je ona.

IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com