Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Začin curry (kari) ubija ćelije raka

Još od davnina poznata hemikalija – kurkumin, sastojak kombinacije začina pod nazivom “kari” (curry) smatra se ljekovitom i već se testira za liječenje artritisa, ali i demencije.

A sada je najnoviji eksperiment tima u centru za istraživanje raka Cork Cancer Research Centre pokazao da kurkumin može uništiti ćelije raka jednjaka u laboratoriju.

Dr Sharon McKenna i njen tim otkrili su da kurkumin počinje da ubija ćelije raka unutar 24 sata. Ćelije su se također počele same uništavati, nakon što je kurkumin aktivirao smrtonosne signale za odumiranje ćelija.

Dr Lesley Walker, direktor odjela za informacije o raku pri institutu Cancer Research UK, rekao je: “Ovo je interesantno istraživanje koje otvara mogućnost korištenja prirodnih hemikalija iz kurkume za razvijanje novih lijekova za rak jednjaka (ezofagusa).”

“Stope raka jednjaka porasle su za više od pola od 1970-ih godina i to je vjerovatno povezano sa rastućim stopama gojaznosti, unosa alkohola i refluksne bolesti, i stoga je iznalaženje načina za spriječavanje ovog oboljenja također bitno.”

Svake godine u Velikoj Britaniji se kod oko 7800 osoba dijagnosticira rak ezofagusa. On je šesti najčešći uzrok smrti od raka i na njega otpada oko 5% svih slučajeva smrti od raka u Velikoj Britaniji.

Studija je objavljena u medicinskom žurnalu The British Journal of Cancer.

IZVOR: BBC NEWS, oktobar 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8328377.stm