U skladu sa rezultatima nove studije istraživača na Aleksandrijskom univerzitetu u Egiptu, zeleni čaj može trostruko pojačati djelovanje antibiotika, što je posebno značajno kada su u pitanju super-bakterije – bakterije otporne na lijekove.
Dr. Mervat Kasim i kolege sa Fakulteta za farmaciju pri Univerzitetu otkrili su da je zeleni čaj učinio 20 % bakterija otpornih na lijekove podložnim djelovanju antibiotika cefalosporina, jednog važnog tipa antibiotika na koji su novi oblici bakterija stekli otpornost.
Također, ubojito djelovanje kloramfenikola bilo je 99,99 % bolje kada se lijek uzimao sa zelenim čajem nego kada je unošen u organizam sam u određenim okolnostima.
U gotovo svakom slučaju i za sve vrste antibiotika koje su koristili, istraživači su otkrili da konzumiranje zelenog čaja istovremeno sa uzimanjem antibiotika pojačava djelovanje antibiotika i umanjuje otpornost bakterija na njih.
Dr Kasim je još istakao da će u budućem periodu testirati djelovanje i drugih ljekovitih i začinskih biljaka poput mažurana i majčine dušice da bi provjerili da li oni sadrže aktivne tvari koje mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje su stvorile otpornost na poznate lijekove.
IZVOR: Society for General Microbiology, saopštenje, 30. mart 2008; HealthDay, https://consumer.healthday.com/infectious-disease-information-21/antibiotics-news-30/green-tea-boosts-antibiotics-for-superbugs-614042.html