Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Značaj izgradnje snažnih kostiju kod mladih

Djetinjstvo, a posebno adolescencija i predadolescentni period, od ključnog su značaja za razvoj životnih navika koje podržavaju dobro zdravlje kostiju. Dječaci i djevojčice u ovoj starosnoj dobi imaju potrebe za kalcijem koje nije moguće zadovoljiti naknadno, kad odrastu. Američka akademija ortopedskih hirurga (American Academy of Orthopaedic Surgeons – AAOS) i Državni institut za dječje zdravlje i ljudski razvoj (NICHD) udružili su snage da formiraju službu koja će promovirati značaj kalcijuma i fizičke vježbe tokom godina razvoja i rasta djeteta.

Kosti rastu u veličini i snazi tokom djetinjstva. Koštana masa čije rezerve dijete može napraviti dok je još malo pomaže odrediti njeno/njegovo skeletno zdravlje u budućnosti. Što više koštane mase smjesti u “banku” tokom mladosti, to osoba ima veću zaštitu od gubljenja gustoće koštanog tkiva kasnije u životu.

“Kosti nam pomažu da stojimo uspravno, da trčimo, skačemo i igramo se”, rekla je Lori Karol, pedijatrijski ortopedski hirurg i glasnogovornik AAOS-a. “Između 10 i 18 godina života izgrađujete kosti koje vam trebaju trajati čitav život. To naglašava činjenicu da nećete dobiti drugu šansu.”

Savjeti za izgradnju zdravih kostiju:

Podučite djecu da svakodnevno prave rezerve za svoje kosti uz pomoć fizičkih vježbi, unosa kalcija i vitamina D. Vježbajte da biste ojačali svoje kosti – a tu su i neke ideje:

 • Šetajte, penjite se uz stepenice, vozite biciklo ili plešite
 • Učestvujte u sportovima poput košarke, odbojke, fudbala, hokeja na travi, itd.
 • Osigurajte da su kalcij i vitamin D dio vaše svakodnevne ishrane, te posebno uzimajte sljedeću hranu:
  – Mlijeko
  – Jogurt
  – Špinat
  – Losos

Izvor: American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2007, https://www.pwrnewmedia.com/2007/aaos051607/index.html