Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

7. APRIL – SVJETSKI DAN ZDRAVLJA / ZDRAVLJE ZA SVE – HEALTH FOR ALL

Svjetski dan zdravlja (World Health Day) kontinuirano se obilježava 7. aprila od 1950. godine u skladu sa odlukom Prve svjetske zdravstvene skupštine iz 1948. godine i pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na određenu zdravstvenu temu koja zabrinjava ljude širom svijeta i koja je javnozdravstveni prioritet. Aktivnosti vezane za određenu temu, ne smiju se odnositi samo na 7. april, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine i da se svjetska pažnja usmjeri na važne aspekte globalnog zdravlja. Ove godine se na taj dan ujedno obilježava i 75. godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Zemlje svijeta su se 1948. udružile i osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi promovisale zdravlje, očuvale svijet sigurnim i služile ranjivima – tako da svako, svugdje može postići najviši nivo zdravlja i dobrobiti. Povodom obilježavanja 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije trebamo da se osvrnemo na uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitet života tokom posljednjih sedam decenija i ujedno prilika za motivisanje djelovanja za rješavanje zdravstvenih izazova savremenog društva. U proteklih sedam decenija, Svjetski dan zdravlja je iznio na vidjelo važna zdravstvena pitanja kao što su mentalno zdravlje, briga o zdravlju djece i majki, klimatske promjene i sl.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog dana zdravlja je Zdravlje za sve“– #HealthForAll i stavlja fokus na angažovanje i osnaživanje pojedinca, porodice i zajednice za povećanje učešća u brizi o zdravlju. Kako bi zdravlje za sve postalo stvarnost potrebni su: pojedinci i zajednice koji imaju pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama kako bi se mogli brinuti za vlastito zdravlje i zdravlje svojih porodica, kvalifikovani zdravstveni radnici koji pružaju kvalitetnu zaštitu i kreatori politika koji su se obvezali ulagati u jednak pristup zdravstvenoj zaštiti svima. Dokazi pokazuju da su zdravstveni sistemi koji imaju interdisciplinarni pristup, saradnju i komunikaciju između zdravstvene struke i društvene zajednice, su najučinkovitiji i najisplativiji način približavanja usluga za zdravlje i dobrobit ljudima.

Pridružimo se  Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u postizanju zdravlja za sve, što je i poruka Svjetskog dana zdravlja ove godine.

#ZdravljeZaSve #HealthForAll #WHO75

https://www.who.int/westernpacific/news-room/events/detail/2023/04/07/western-pacific-events/world-health-day-2023

Pripremile:

Dr.sci. med. Lejla Muhamedagić

Lejla Saračević, Mr.soc.