Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Ishrana tokom ljetnih mjeseci

Kako sunce sija sve jače, a dani postaju sve duži, savršeno je vrijeme da prigrlite obilje svježe i živopisne hrane koja je dostupna tokom ljetnih mjeseci, kako bi ste svoje tijelo opskrbili esencijalnim hranjivim tvarima, ostali hidrirani i poboljšali svoju vitalnost. Otkrijte prednosti  ljetne sezonske ishrane i najbolje namirnice koje će podržati vaše zdravlje u toplijim mjesecima. Sezonsko jedenje je je praksa konzumiranja voća, povrća i drugih namirnica koje su ubrane i dostupne u određeno doba godine. To uključuje usklađivanje vaše prehrane s prirodnim ciklusima godišnjih doba i konzumiranje namirnica koje su na vrhuncu svježine i nutritivne vrijednosti u određeno vrijeme.

Koncept sezonske prehrane prepoznaje da različito voće i povrće najbolje raste u određenim klimatskim uvjetima i uspijeva pod određenim vremenskim uvjetima. Kao rezultat toga, oni su prirodno bogatiji, ukusniji i bogatiji nutritijentima tokom svoje sezone rasta. Odabirom sezonske prehrane, možete uživati u najsvježijim i najbogatijim hranjivim proizvodima.

Prednosti sezonske ishrane su:

Veća nutritivna vrijednost

Sezonski proizvodi se beru u najvišoj zrelosti, što znači da su prepuni optimalnih nivoa vitamina, minerala, antioksidansa, elektrolita i vlakana. Kako voće i povrće prirodno sazrijevaju pod suncem, oni razvijaju veći sadržaj hranjivih tvari u odnosu na ono prerano ubrano ili uzgojeno u umjetnim uvjetima.

Bolji okus

Od sočnog bobičastog voća do sočnog paradajza , kada jedete voće i  povrće u odgovarajućoj sezoni, iskusite njihov puni potencijal okusa. Svježe ubrani proizvodi imaju vrhunski profil okusa, jer nisu prešli stotine milja da bi došli do vašeg tanjira ili su ostavljeni u supermarket.

Ekološka održivost

Kada konzumirate lokalne, sezonske proizvode, smanjujete ugljični otisak povezan s transportom i skladištenjem na velike udaljenosti. Također podržavate lokalne farmere i tržišta kako bi podstakli otporniji i raznovrsniji sistem ishrane u vašoj zajednici.

Isplativost

Sezonska hrana je često pristupačnija i povoljnija. Kada je sezona, proizvodi su u izobilju i lako dostupni, što često dovodi do nižih cijena. Kupovinom sezonskih namirnica možete povećati budžet za hranu dok uživate u najsvježijim i najkvalitetnijim sastojcima.

Najbolja ishrana tokom ljeta

Hidratizirajuće ljetno voće, jagode, borovnice, trešnje, kupine i maline rastu u izobilju ljeti pa je pravo vrijeme da se napunite ovim laganim, lako probavljivim voćem bogatim hranjivim tvarima. Bobice su bogate vitaminom C i K , antioksidansima, manganom i dijetalnim vlaknima za podršku imunološkom zdravlju, probavi i zdravim kostima. Vlakna podstiču sitost( osjećaj sitosti) i redovno pražnjenje crijeva kako bi se spriječio zatvor.

Maline i jagode sadrže antioksidans koji se zove elaginska kiselina koja ima protuupalna i antikancerogena svojstva koja mogu inhibirati rast određenih vrsta stanica raka. Također štiti od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem i pomaže zacjeljivanju rana.

Breske, nektarine i kajsije rastu u toplijim krajevima i odličan su izvor vitamina C koji je od vitalnog značaja za imunološku funkciju, sintezu kolagena i antioksidantnu zaštitu. Takođe su bogate kalijumom koji je neophodan za ravnotežu tečnosti i funkcionisanje nerava i beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A je važan za vid, imunološku funkciju i zdravlje kože. Ovo voće takođe sadrži različite vitamine B, uključujući niacin(B3), riboflavin(B2)i piridoksin(B6), koji igraju važnu ulogu u energetskom metabolizmu  i održavanju funkcije mozga.

Trešnje su više nego samo ukusne, prepuni su antioksidansa zvanih antocijanini. Ovi spojevi igraju vitalnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih toksinima iz okoliša i stresom. Takođe su dobar izvor vitamina C i kalijuma.

Banane su odličan izvor kalija koji je ključan za održavanje pravilne ravnoteže tekućine u tijelu, što je posbeno važno kada se puno znojite na vrućini. Kalijum takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i kontrakcija mišića.

Dinje hidratiziraju i odlično su voće za jelo ljeti.

Lubenica je voće bogato nutrijentima,koje sadrži vitamine A i C , zajedno sa antioksidanskom likopenom, poznatom po svom potencijalu u smanjenju rizika od raznih karcinoma kao što su rak prostate, pluća i želuca.

Čaj od nane, zbog svog sadržaja mentola ima prirodni efekat hlađenja kada se konzumira i može stvoriti osvježavajući osjećaj u ustima i  grlu, pomažući da se tijelo rashladi po vrućem vremenu. Pomaže u smirivanju želuca , ublažavanju probavne smetnje i stresa, smanjenju nadutosti i ublažavanju gastrointestinalnih tegoba.

Hrana koja obnavlja energiju

U kineskoj medicini hrana se klasifikuje na osnovu njenih energetskih svojstava i uticaja na organizam. Ova svojstva uključuju efekte grijanja, hlađenja, sušenja ili vlaženja. Ako ste neko kome je ljeti jako vruće i znoji se, rashladna i hidratantna hrana će vam pomoći da ostanete zdravi i snažni. Međutim, važno je ne šokirati tijelo ledeno hladnim pićima jer to slabi imuni sistem.

Hrana i pića za hlađenje uključuju slatko voće poput banana, lubenica i jagoda, sirovo povrće (krastavac, celer, brokula, šparoge) , lisnato zelje kao što su kelj, spanać i zelena salata, gorko bilje(cikorija, listovi maslačka, senf), kokosovu vodu i čaj od nane.

Poboljšajte svoj nutritivni unos dodavanjem izvora bogatih proteinima u salate kao što su slanutak, kinoa i sjemenke bundeve.

Najbolje je izbjegavati ljeti hranu koja ima učinak zagrijavanja tijela jer potencijalno može pogoršati neravnotežu uzrokovanu vrućinom kao što su glavobolja, umor, naleti vrućine i upalna stanja(akne, ekcem, artritis).

Namirnice koje treba izbjegavati uključuju masnu, prerađenu i rafiniranu hranu, prekomjerne količine crvenog mesa, alkohol i kafu, gazirana pića, slatkiše…

Ova hrana se smatra teškom i teško probavljivom, opterećuje tijelo i zahtijeva pretjeranu potrošnju energije. Vjeruje se da stvaraju unutrašnju toplinu, što može dovesti  do simptoma poput pretjeranog znojenja, žeđi, razdražljivosti i probavne nelagode, posebno po vrućem vremenu.

Izvor: https://www.naturopathy-uk.com/news/blog/2023/07/14/summer-nutrition-what-should-you-eat/

Pripremila: Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću