Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Da li je u pitanju sezonska alergija ili prehlada?

Tokom proljetnih mjeseci roditeljima može biti teško razlučiti da li njihovo dijete ima prehladu ili sezonsku alergiju, stoga stručnjaci nude sljedeće savjete kako ih razlikovati.

“Nos koji curi ili je začepljen ili svrbi; kihanje; kašljanje; umor; glavobolje – sve to mogu biti podjednako simptomi i alergija i prehlade, ali kada roditelji obrate veću pažnju na detalje, moći će utvrditi razliku,” savjetuje dr. Michelle Lierl, pedijatrijski alergolog pri bolnici Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

“Djeca koja imaju proljetne ili jesenje alergije imaju puno izraženije simptome svrbeža u nosu; često imaju napade kihanja i obično taru nos rukom prema gore,” pojasnila je ona. “Takva djeca se, također, češće žale da ih svrbi grlo ili oči, dok se u slučaju prehlade na to ne žale.”

Kod osoba sa alergijama, iscjedak iz nosa je obično bistar i vodeno-sluzave je konzistencije, dok osobe sa prehladom tipično imaju žućkast i sluzav iscjedak iz nosa, istakla je Lierl.

Dr. Lierl posavjetovala je roditelje da djecu odvedu na testiranje za okolišne alergene – poput polena – koji su prisutni tokom sezone kada djeca imaju navedene simptome, ali ih ne treba testirati na alergene u hrani ili okolišne alergene koji su prisutni tokom sezone kada djeca nemaju simptome.

Ako vaše dijete pati od sezonskih alergija, Lierl savjetuje sljedeće radnje u cilju kontroliranja njihovih simptoma:

  • U periodima kada su procenti alergena u zraku visoki, držite prozore zatvorenim i svaki mjesec promijenite filtere u klima uređajima.
  • Nakon što djeca uđu u kuću izvana, presvucite im odjeću, a već korištenu operite da bi se saprali svi tragovi alergena.
  • Nakon boravka vani, djeca trebaju oprati lice, ruke i kosu, i uz pomoć roditelja koristiti blago slanu vodu radi ispiranja očiju i nosa.
  • Ograničite vanjske aktivnosti u jutarnjim satima kada su količine polena u zraku veće.
  • Tokom putovanja zatvorite prozore da biste zadržali polen i druge alergene izvan vozila.
  • Osigurajte da tokom sezone polena djeca svakodnevno uzimaju svoj lijek protiv alergije.

IZVOR: HealthDay, maj 2012., www.healthday.com