Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Edukacija “Higijena usta i zuba”  za učenike devetih razreda O.Š. “Hadžići”

U srijedu, 06.03.2024. godine u multimedijalnoj sali Osnovne škole “Hadžići” održano je predavanje za učenike devetih razreda na temu zdravlja “Higijena usta i zuba”” gdje se ukazalo na važnost svakodnevne brige o zubima, kao i na važnost redovne kontrole i pregleda zuba.

Predavač je bio Ramić dr.Fikret, specijalista dječije i preventivne stomatologije, koji je uposlenik stomatološke službe Doma zdravlja u Hadžićima.

Kroz edukaciju djeca su se imala prilike upoznati sa normalnom građom tvrdih i mekih zubnih tkiva, ulogom zuba, razlikom mliječnih i trajnih zuba, podsjetili se na važnost higijene i prevenciju nastanka karijesa, razgovarali o popularnom strahu od stomatologa i kako prevazići isti.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) iz 1965. godine, oralno zdravlje je “Stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju”.

Prevencija je glavni cilj edukacije, unapređenje zdravlja i stvaranje potencijala za dobro zdravlje, prije nego se zdravstveni problemi ili ugroženost zdravlja pojavi.