Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo

Na području Kantona Sarajevo proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila. Naredba/Odluka o proglašenju epidemije objavljena je u “Službenim novinama Federacije BiH” i “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Prema objavi, tokom trajanja epidemije, bit će sprovedene mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ove mjere uključuju edukaciju o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja, prijavljivanje i izolacija oboljelih, hospitalizacija i liječenje, kao i pojačanu imunizaciju djece.

“U ovom trenutku, nećemo uvoditi nove mjere, one koje su već donesene ostaju na snazi, a Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zajedno sa Vladom KS ima ovlasti da naredi dodatne mjere. Pratimo situaciju i proaktivno ćemo djelovati u skladu sa trenutnim okolnostima”, poručio je ministar Hasanović.

Podsjećamo na mjere i molimo stanovništvo da ih se u okviru svojih mogućnosti i pridržava.

-Školski i predškolski dispanzeri, kao i ostale OJ Doma zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju. Radnim danima u dvije smjene i subotom od 8h-15h.

-Specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a, i drugih zdravstvenih ustanova pridružili su se vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, kao i doktori iz penzije, sve sa ciljem vakcinacije što većeg broja djece.

-Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima.

-Zavod za javno zdravstvo KS svakodnevno obavještava javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

Zaključno sa 09.02.2024. godine, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS od 25.01.-09.02.2024. u JU Dom zdravlja KS i na dva punkta vakcinisano je 2.431 mališana, sa 45 zaprimljenih prijava obolijevanja od morbila. Podsjećamo da se imunizacija djece osim radnima danima i dalje obavlja subotom na dva punkta, Centar i Novi grad, te pozivamo još jednom roditelje da se odazovu, bez najave i termina kako bi što prije spriječili dalje širenje ove zarazne bolesti.

Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću