Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Gojaznost prije trudnoće povećava rizik od astme kod djeteta

Tinejdžeri čije su majke imale prekomjernu tjelesnu težinu ili su bile gojazne prije trudnoće na većem su riziku od astmatičnih simptoma, pokazala je nova studija.

Studija je uključivala gotovo 7000 tinejdžera uzrasta 15 i 16 godina koji su rođeni u Finskoj između jula 1985. i juna 1986. godine. Naučnici su analizirali i podatke koje su prikupili od majki tinejdžera, uključujući visinu i tjelesnu težinu prije trudnoće.

Oko 10% tinejdžera imali su prisutno zviždanje prilikom disanja, oko 20% imalo je zviždanje prilikom disanja u nekom momentu života, 6% imalo je astmu, a 10% imalo je astmu u nekom periodu života. Nakon uzimanja u obzir mnogih različitih faktora, naučnici su otkrili da je majčina tjelesna težina prije trudnoće imala snažan uticaj na rizik od pojave zviždanja/astme kod tinejdžera.

Tinejdžeri su 20 do 30% češće imali zviždanje prilikom disanja/astmu u tom trenutku ili ranije, ako su im majke bile gojazne prije trudnoće.

Svaki kilogram viška kod majke tokom trudnoće za 2,7 do 3,5 % povećavao je rizik od astmatičnih simptoma kod tinejdžera.

Nakon što su uzeti u obziri svi drugi faktori, tinejdžeri čije su majke bile najgojaznije bili su za 47% na većem riziku od teškog oblika jednog od simptoma astme – zviždanja prilikom disanja.

Studija je objavljena na internetu u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Naučnici smatraju da hormonalni i metabolički uticaj prekomjerne tjelesne težine tokom trudnoće negativno djeluje na normalni razvoj fetusa, uključujući i pluća.

IZVOR: HealthDay, Journal of Epidemiology and Community Health, avgust 2011., www.healthday.com