Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Hodanje pomaže pri skidanju kilograma poslije porođaja

Mlade majke koje šetaju umjesto što gledaju televiziju, lakše će izgubiti kilograme od trudnoće, tvrde istraživači.

U studiji sprovedenoj na Medicinskom fakultetu Harvarda u Bostonu, koja je pratila 900 žena godinu nakon poroda, istraživači su otkrili da su žene koje su češće hodale bile na manjem riziku da će zadržati postporođajnu težinu. Isto je bilo tačno i za žene koje su manje gledale televiziju i one koje su smanjile unos zasićenih masti koje možemo naći u grickalicama i komercijalnoj polupripremljenoj hrani.

Osim toga, studija je otkrila da su koristi hodanja, ograničavanja gledanja televizije i smanjenja masnoća u prehrani kumulativne – što sugeriše da će se žene koje praktikuju sve ove stvari lakše vratiti u formu od prije trudnoće.

Studija je uključivala 902 žene koje se izvještavale o svojoj ishrani, vježbanju i navikama gledanja televizije 6 mjeseci nakon porođaja. Općenito, otkriveno je da su žene koje su hodale najmanje 30 minuta dnevno, gledale televiziju manje od 2 sata dnevno i unosile malo zasićenih masti, bile na najmanjem riziku da će godinu nakon porodađaja još uvijek imati kilograme koje su dobile u trudnoći.

Kada se uporede sa ženama koje radije gledaju televiziju nego što šetaju, imale su za 77% manje šanse da će zadržati 6 kilograma i više.

Rezultati predstavljaju dobru vijest, jer sugerišu da zaposlene nove majke ne moraju satima vježbati da bi skinule kilograme. Dnevna šetnja, bilo na traci ili na ulici gurajući dječija kolica, može biti sasvim dovoljna.

Izvor: American Journal of Preventive Medicine, april 2007.