Infekcija humanim papilomavirusom (HPV)

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.

Humani papilomavirusi (HPV) su heterogena skupina – više od 100 virusa, tipovi 16 i 18 su povezani s zloćudnim tumorima vrata maternice, rodnice, vulve, penisa, anusa, grkljana i ždrijela. Tipovi 6 i 11 HPV-a uzrokuju spolne bradavice. HPV 16 i 18 uzrokuju 70% slučajeva karcinoma grlića maternice, a HPV 6 i 11 uzrokuju do 90% spolnih bradavica.

Infekcija HPV-om uglavnom se prenosi spolnim odnosom, a moguć je i prijenos direktnim nespolnim kontaktom preko kože i sluznica. Opisan je i vertikalni prijenos s majke inficirane HPV –om na dijete i posljedično nastanak papilomatoznih promjena na grkljanu djeteta, kao i prijenosa HPV-a majčinim mlijekom. HPV je glavni uzročnik zloćudnog tumora vrata maternice, drugog najučestalijeg tumora kod žena u zemljama razvoja – više od 85% smrti u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama povezano je s zloćudnim tumorom vrata maternice.

Najveći broj HPV infekcija je bez simptoma i spontano nestaje. Uporne infekcije sa HPV tipovima 16 i 18 mogu dovesti do prekanceroznih promjena, koje ako se ne liječe mogu dovesti do zloćudnog tumora vrata maternice. Zloćudni tumor vrata maternice javlja se nakon 15-20 godina kod žena s urednim imunim statusom, odnosno nakon 5-10 godina kod žena koje imaju slabiji imuni sistem. Rizični faktori za razvoj zloćudnog tumora vrata maternice su: raniji prvi seksualni odnos, mnogobrojni partneri, pušenje, osobe s HIV-om i infekcija s velikim brojem HPV tipova. Dugi period razvoja prekanceroznih lezija i nastanka zloćudnog tumora vrata maternice ukazuje na značaj redovnih ginekoloških pregleda (skrining na zloćudni tumor vrata maternice), koji treba prakticirati za sve žene u dobi od 30-49 godina, jedanput godišnje ili prema potrebi i više puta godišnje.

Najefikasniji i najsigurniji pristup prevencije HPV infekcije i njenih ozbiljnih komplikacija je vakcinacija protiv HPV- dvovalentna mrtva vakcina, koja sadrži tipove HPV 16 i HPV 18 i četverovalentna mrtva vakcina, koja osim prethodna dva tipa uključuje i tipove 16 i 18. SZO preporučuje da djeca prime vakcinu u dobi između 9-14 godina, prije prvog spolnog kontakta dobiju, tj. ako se daje djeci mlađoj od 15 godina daju se 2 doze (prva doza i druga doza nakon 6 mjeseci), a ako se daje djeci starijoj od 15 godina daju se tri doze (prva doza, druga doza nakon 1-2 mjesec i treća doza nakon 6 mjeseci od druge doze).

Vakcina protiv HPV-a ne može liječiti HPV infekciju ili zloćudne bolesti povezane s HPV-om, te se vakcina protiv HPV-a treba primjeniti prije izloženosti HPV infekciji, tj. prije prvog seksualnog odnosa. Osim djevojčica, u nekim zemljama se vakcinišu i dječaci protiv HPV-a u smislu sprječavanja zloćudnog tumora penisa i rektuma, kao i spolnih bradavica. Do sada je vakcinisano više miliona djevojaka i mladih žena, te je utvrđeno da je vakcinacija protiv HPV-a sigurna i najefikasnija preventivna mjera u sprječavanju oboljevanja i umiranja od spolnoprenosivih infekcija i zloćudnih tumora povezanih s HPV-om. Nakon vakcincije protiv HPV-a mogu se javiti blage nuspojave, bol, otok na mjestu vakcinacije i blago povišena temperaratura uz glavobolju, što spontano nestaje nakon nekoliko dana. Učestalost opisane Bellove paralize i Guillain-Barré-ovog sindroma približno je ista i kod djece koja se vakcinišu protiv HPV-a nasuprot djeci koja se ne vakcinišu ovom vakcinom.

SZO preporučuje opširan pristup u prevenciji i kontroli zloćudnog tumora vrata maternice, a osim primarne prevencije sa vakcinom protiv HPV-a, uključuje i:

  • edukacija o odgovornom spolnom ponašanju , uključujući odgodu prvog spolnog odnosa u kasniju dob;
    promocija i dostupnost kondoma za one koji su spolno aktivni;
  • sprječavanje pušenja, koje je važan je rizični faktor za zloćudni tumor vrata maternice i druge karcinome i
  • cirkumcizija muške djece.

Literatura
• Richter D. Cijepljenje (aktivna imunizacija). U: Mardešić D,ur. Pedijatrija. Osmo, prerađeno i dopunjeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 553-574.
• World Health Organization. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. Fact sheet. Juni 2016. Dostupno na http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/ (pristupljeno 18.3.2017.)
• Centers for Disease Control and Prevention. Human Papillomavirus (HPV). Decembar 2016. Dostupno na: https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm (ažurirano januara 2017; ppristupljeno 18.3.2017.).
• World Health Organization. Weekly epidemiologocal record. Human Papillomavirus vaccines: WHO position paper. Oktobar 2014. Dostupno na: http://www.who.int/wer/2014/wer8943.pdf?ua=1 (pristupljeno 18.3.2017.).