Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV)

doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
dr Anes Jogunčić
Esma Zlatar, prof.

24.3.2017.

Humani papilomavirusi (HPV) su heterogena skupina – više od 100 virusa, tipovi 16 i 18 su povezani s zloćudnim tumorima vrata maternice, rodnice, vulve, penisa, anusa, grkljana i ždrijela. Tipovi 6 i 11 HPV-a uzrokuju spolne bradavice. HPV 16 i 18 uzrokuju 70% slučajeva karcinoma grlića maternice, a HPV 6 i 11 uzrokuju do 90% spolnih bradavica.

Infekcija HPV-om uglavnom se prenosi spolnim odnosom, a moguć je i prijenos direktnim nespolnim kontaktom preko kože i sluznica. Opisan je i vertikalni prijenos s majke inficirane HPV –om na dijete i posljedično nastanak papilomatoznih promjena na grkljanu djeteta, kao i prijenosa HPV-a majčinim mlijekom. HPV je glavni uzročnik zloćudnog tumora vrata maternice, drugog najučestalijeg tumora kod žena u zemljama razvoja – više od 85% smrti u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama povezano je s zloćudnim tumorom vrata maternice.

Najveći broj HPV infekcija je bez simptoma i spontano nestaje. Uporne infekcije sa HPV tipovima 16 i 18 mogu dovesti do prekanceroznih promjena, koje ako se ne liječe mogu dovesti do zloćudnog tumora vrata maternice. Zloćudni tumor vrata maternice javlja se nakon 15-20 godina kod žena s urednim imunim statusom, odnosno nakon 5-10 godina kod žena koje imaju slabiji imuni sistem. Rizični faktori za razvoj zloćudnog tumora vrata maternice su: raniji prvi seksualni odnos, mnogobrojni partneri, pušenje, osobe s HIV-om i infekcija s velikim brojem HPV tipova. Dugi period razvoja prekanceroznih lezija i nastanka zloćudnog tumora vrata maternice ukazuje na značaj redovnih ginekoloških pregleda (skrining na zloćudni tumor vrata maternice), koji treba prakticirati za sve žene u dobi od 30-49 godina, jedanput godišnje ili prema potrebi i više puta godišnje.

Najefikasniji i najsigurniji pristup prevencije HPV infekcije i njenih ozbiljnih komplikacija je vakcinacija protiv HPV- dvovalentna mrtva vakcina, koja sadrži tipove HPV 16 i HPV 18 i četverovalentna mrtva vakcina, koja osim prethodna dva tipa uključuje i tipove 16 i 18. SZO preporučuje da djeca prime vakcinu u dobi između 9-14 godina, prije prvog spolnog kontakta dobiju, tj. ako se daje djeci mlađoj od 15 godina daju se 2 doze (prva doza i druga doza nakon 6 mjeseci), a ako se daje djeci starijoj od 15 godina daju se tri doze (prva doza, druga doza nakon 1-2 mjesec i treća doza nakon 6 mjeseci od druge doze).

Vakcina protiv HPV-a ne može liječiti HPV infekciju ili zloćudne bolesti povezane s HPV-om, te se vakcina protiv HPV-a treba primjeniti prije izloženosti HPV infekciji, tj. prije prvog seksualnog odnosa. Osim djevojčica, u nekim zemljama se vakcinišu i dječaci protiv HPV-a u smislu sprječavanja zloćudnog tumora penisa i rektuma, kao i spolnih bradavica. Do sada je vakcinisano više miliona djevojaka i mladih žena, te je utvrđeno da je vakcinacija protiv HPV-a sigurna i najefikasnija preventivna mjera u sprječavanju oboljevanja i umiranja od spolnoprenosivih infekcija i zloćudnih tumora povezanih s HPV-om. Nakon vakcincije protiv HPV-a mogu se javiti blage nuspojave, bol, otok na mjestu vakcinacije i blago povišena temperaratura uz glavobolju, što spontano nestaje nakon nekoliko dana. Učestalost opisane Bellove paralize i Guillain-Barré-ovog sindroma približno je ista i kod djece koja se vakcinišu protiv HPV-a nasuprot djeci koja se ne vakcinišu ovom vakcinom.

SZO preporučuje opširan pristup u prevenciji i kontroli zloćudnog tumora vrata maternice, a osim primarne prevencije sa vakcinom protiv HPV-a, uključuje i:

  • edukacija o odgovornom spolnom ponašanju , uključujući odgodu prvog spolnog odnosa u kasniju dob;
    promocija i dostupnost kondoma za one koji su spolno aktivni;
  • sprječavanje pušenja, koje je važan je rizični faktor za zloćudni tumor vrata maternice i druge karcinome i
  • cirkumcizija muške djece.

Literatura
• Richter D. Cijepljenje (aktivna imunizacija). U: Mardešić D,ur. Pedijatrija. Osmo, prerađeno i dopunjeno izdanje. Zagreb: Školska knjiga; 2016. str. 553-574.
• World Health Organization. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. Fact sheet. Juni 2016. Dostupno na http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/ (pristupljeno 18.3.2017.)
• Centers for Disease Control and Prevention. Human Papillomavirus (HPV). Decembar 2016. Dostupno na: https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm (ažurirano januara 2017; ppristupljeno 18.3.2017.).
• World Health Organization. Weekly epidemiologocal record. Human Papillomavirus vaccines: WHO position paper. Oktobar 2014. Dostupno na: http://www.who.int/wer/2014/wer8943.pdf?ua=1 (pristupljeno 18.3.2017.).