Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako se osjećaju roditelji kada saznaju da im dijete ima Downov sindrom

Američki naučnici ustanovili su da se negativna osjećanja koja roditelji prvobitno iskuse kada im ljekari saopšte da im dijete boluje od Downovog sindroma, u većini slučajeva preobraze u osjećanja radosti i snage.

Autori studije objavili su preliminarne rezultate internetske ankete roditelja djece sa Downovim sindromom. Anketa, koja je započeta u oktobru 2009. godine, prikupila je 500 odgovora.

Prisutne su mnoge sličnost po pitanju toga kako se roditelji osjećaju kada saznaju da im dijete boluje od DS-a, izjavili su naučnici sa univerziteta Kansas State University i Texas Tech University.

“Većina ih je rekla da je to saznanje za njih bilo poražavajuće, te da su prolazili kroz periode depresije, tuge, žaljenja i šoka, te da su se osjećali prestrašenim, ljutitim, razočaranim i bespomoćnim,” izjavila je Briana Nelson Goff, zamjenik dekana za akademske poslove fakulteta College of Human Ecology i profesorica porodičnih studija u Kansas State.

Međutim, mnogi roditelji istakli su da su ta početna osjećanja kasnije ustupila mjesto pozitivnim emocijama.

“Nekoliko roditelja reklo je da je vrijeme koje su proveli u zbližavanju sa svojim djetetom bilo od ključnog značaja za njihovu snagu. Trebalo je da prođe neko vrijeme da shvate sa čim se suočavaju, što im je pomoglo da se prilagode,” stoji u izjavi Goffove.

Iako roditelji nisu bili izravno upitani o komunikaciji sa zdravstvenim radnicima, oko 20% roditelja izjavilo je da su imali negativna iskustva koja su uključivala to što su neki ljekari razmatrali opciju abortusa kao jedinu moguću opciju, ili su se roditelji jednostavno osjetili pod pritiskom da donesu odluku da abortiraju dijete, objasnili su učesnici ankete.

“Ovo predstavlja najveće iznenađenje kada su u pitanju rezultati. Očekivala bih takav odgovor od roditelja prije 20 godina, ali ne i od roditelja koji su dobili dijete u zadnjih pet godina,” rekla je Goff.

IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com