Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kako se postaviti prema dječjim javnim izljevima bijesa

Roditelji obično ne znaju kako da postupe kada izgube kontrolu nad svojom djecom. A tome ne pomaže ni činjenica da se djeca često počnu tako ponašati na javnim mjestima – u supermarketima, trgovačkim centrima ili porodičnim restoranima.

Chuck Smith, stručnjak za razvoj djeteta pri univerzitetu Kansas State University, ponudio je roditeljima nekoliko savjeta o tome kako da se postave u ovakvim prilikama:

  • Postavite pravila i budite dosljedni u njihovoj primjeni. “Mnogi roditelji su zabrinuti šta će o njima misliti ljudi koji ih okružuju, pa zbog toga popuštaju svojoj djeci. Ne smijete dopustiti djeci da koriste vaš strah od sramoćenja u javnosti da dobiju ono što žele. Nije stvar u tome da ignorišete ljude oko vas, već jednostavno morate odlučiti koji su vam prioriteti – a glavni od njih jeste da odgojite svoje dijete. Nikada ne smijete to smetnuti sa uma.”
  • Neka vaša pravila budu prilagođena uzrastu djeteta. 5-godišnjem djetetu može biti teško da bude mirno tokom dužeg vremenskog perioda, međutim, dijete tog uzrasta trebalo bi biti sposobno da drži hranu u ustima dok objedujete u restoranu.
  • Disciplinirajte djecu samo kada prekrše pravila za koja ste sigurni da ih znaju. Nježno ih podsjetite na njih pitajući ih da li se sjećaju kako se trebaju ponašati. “A, zatim ih, kada vas zbunjeno pogledaju, odlučno podsjetite na pravilo. Nikada nemojte kazniti dijete zbog nečega što nije znalo da ne treba uraditi,” rekao je Smith.
  • U redu je da ignorišete određenu vrstu ponašanja, poput onoga kada vas dijete moli da mu kupite igračku u prodavnici. “Bilo kakav odgovor na cviljenje ili plakanje, pa i kazna, pokazuje da dijete ima kontrolu i da upravlja reakcijama roditelja,” istaknuo je Smith. “Roditelj treba moći da se izdigne iznad buke koju dijete pravi i da se čvrsto drži granica koje je postavio. Morate biti pametniji od djeteta i ne dopustiti da vas dijete uvuče u ovakvo ponašanje. Ako popustite, dijete će vam prirediti još mnogo ispada bijesa dok ne shvati da to ne djeluje.”

IZVOR: Kansas State University, 30. mart 2010.