Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Majčina izloženost mikrobima smanjuje alergije kod djece

Djeca čije su majke bile izložene mikrobima tokom trudnoće na manjem su riziku od alergija, tvrde njemački stručnjaci.

Oni su otkrili da su skotni miševi koji su izloženi mikrobima iz štala dobili porod otporan na alergije. Mikrobi su potaknuli blagi upalni odgovor tijela majki, a taj odgovor je karakterizirala povećana ekspresija receptora za otkrivanje mikroba (TLR) i veća proizvodnja imunih molekula pod nazivom citokini.

Studija je objavljena 7. decembra u internetskom izdanju žurnala Journal of Experimental Medicine.

Naučnici su izjavili da su majčini TLR receptori od ključnog značaja za prenošenje zaštite od alergija na potomke.

Prethodna istraživanja pokazala su da djeca koja su odrasla na farmama – a koje su pune okolišnih mikroba – imaju manje alergija u odnosu na djecu podizanu u gradovima ili seoskim područjima u kojima se ne uzgajaju domaće životinje. Jedna od teorija je da izloženost mikrobima u ranom djetinjstvu reprogramira razvijajući imuni sistem djeteta da toleriše mikrobe i alergene kasnije u životu.

Međutim, nije samo izloženost djeteta mikrobima ključna za zaštitu od alergija. Naime, studije su pokazale da su djeca majki koje su živjele na farmama sa životinjama također manje sklona alergijama, bez obzira na to koliko su djeca bila sama izložena tim mikrobima. A ova posljednja studija upravo je otkila biološki mehanizam koji pomaže da se objasni taj fenomen.

IZVOR: HealthDay, 8. decembar 2009., www.healthday.com