Manja osjetljivost na hormon oksitocin može igrati ulogu u autizmu

Američki naučnici otkrili su novi genetski potpis koji je doveden u čvrstu vezu sa autizmom, a što može pripomoći pronalaženju novih načina da se dijagnosticira i liječi ovaj poremećaj.

Ovaj genetski potpis ne sadrži izmjene u samom nizu DNK-a, već radije promjene u načinu na koji se geni aktiviraju i deaktiviraju, stoji u izjavi za štampu koju je dao naučni tim sa univerziteta Duke University Medical Center u Durhamu, N.C. Tim je otkrio da osobe koje boluju od autizma imaju veći-od-normalnog broj molekula koje regulišu gene, a koje se zovu metil grupe, u području genoma koje reguliše ekspresiju receptora za oksitocin.

“I u uzorcima krvi i u uzorcima moždanog tkiva, metilacioni status specifičnih nukleotida u genu za recepciju oksitocina značajno je viši kod osoba sa autizmom, oko 70%, u poređenju na kontrolnu populaciju, gdje on iznosi otprilike 40%,” istakao je pomoćni autor studije Simon G. Gregory, vanredni profesor na fakultetu za medicinu na Duke univerzitetu.

Oksitocin je hormon koji utječe na društvenu interakciju. Prethodna istraživanja otkrila su da davanje oksitocina osobama sa autizmom može poboljšati njihovu sposobnost socijalizacije. Naučnici istražuju mogućnost da se oksitocin koristi kao mogući lijek za autizam, naveli su autori studije.

U svom izvještaju, objavljenom u internetskom izdanju žurnala BMC Medicine od 21. oktobra, naučnici su istaknuli da viša metilacija gena za recepciju oksitocina može rezultirati slabijom osjetljivošću na hormon. Autori studije smatraju da njihovo istraživanje može dovesti do otkrivanja načina na koji bi se mogli identificirati ljudi koji bi bolje odgovorili na tretman oksitocinom.

“Uzbuđeni smo zbog rezultata zato što oni predstavljaju jednu od rijetkih prilika u kojim je u razvoj autizma impliciran mehanizam drugačiji od genetske podložnosti ili nestabilnosti genoma. Ovi rezultati mogu objasniti zašto društvena izolacija čini dio spektruma autizma – jer postoji mogućnost da je sposobnost autističnog pojedinca da odgovori na oksitocin ograničena. Oksitocin je do sada doveden u vezu sa nivoima povjerenja i sposobnosti čitanja društvenih signala,” dodao je Gregory.

IZVOR: HealthDay, oktobar 2009., www.healthday.com