Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA – 8. MART 2024. “INVEST IN WOMAN: ACCELERATE PROGRESS”

8. mart –  Međunarodni dan žena / Dan ženskih prava (International Women’s Day)  je simbol borbe za jednakost i emancipaciju žena i ovim danom se simbolično slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Cilj ovogodišnje kampanje Međunarodnog dana žena pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija (UN) je “Investirajte u žene: ubrzajte napredak” – “Invest in women:  accelerate progress”.

Danas se čovječanstvo suočava sa brojnim krizama, od geopolitičkih sukoba do rastućeg nivoa siromaštva i eskalirajućih uticaja klimatskih promjena. Ovi izazovi se mogu riješiti samo rješenjima koja osnažuju i žene.

Ulaganjem u žene čovječanstvo može pokrenuti promjenu i ubrzati tranziciju ka zdravijem, sigurnijem i ravnopravnijem svijetu za sve.

Osim navedenog, žene moraju voditi brigu i o svom zdravlju!

 • Saznajte svoje rizike za svoje zdravlje!
 • Hranite se zdravo i raznoliko! 
 • Obavljajte redovne  preventivne zdravstvene preglede!
 • Učinite nešto za zdravlje svoga srca!
 • Nemojte pušiti! –  Ako pušite, smanjite broj popušenih cigareta i potpuno prestanite!
 • Smanjite povećanu tjelesnu težinu! – Budite tjelesno aktivni, prema svojim mogućnostima!
 • Ako Vam treba pomoć i podrška za Vaše mentalno zdravlje, ne sramite se zatražit!

PREGLEDI KOJI SE PREPORUČUJU DA OBAVI SVAKA ŽENA

 • Pregled i samopregled dojki

Dojke se mijenjaju tokom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti ljekara. Ultrazvučni pregled je još uvijek najpouzdanija metoda pregleda u svim dobnim skupinama, a osobito u mladih žena. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive  trebaju jednom godišnjem obaviti ultrazvučni pregled dojki kao i visokorizične žene koje u porodici imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke oboljela prije 50. godine života. Dob od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija ne može vidjeti dobro i ne može s pouzdanjem tvrditi da su dojke zdrave. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa.

 • Papa test (Papa razmaz) jebrza, jednostavna, sigurna, lako dostupna i neinvazivna ginekološka medicinska pretragau prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. Svaka žena koja je postala seksualno aktivna trebala bi obaviti Papa test i to jednom godišnje, kontinuirano tokom cijelog života, osim ako ljekar sugeriše drugačije. Takvim provođenjem Papa-testa smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%. Test je najbolje provesti između 10. i 16. dana menstrualnog ciklusa (prvi dan menstracije je prvi dan ciklusa).
 • Kontrola krvnog pritiska i holesterola –“tihe ubojice”

Visok krvni pritsak i holesterol mogu biti nasljedni, pa ako u porodičnoj anamnezi postoje, treba ih  obavezno kontrolisati. Međutim  više od 95% slučajeva povišenog krvnog pritiska uzrok je nepoznat, tzv. primarna ili esencijalna hipertenzija. Visoki krvni pritisak  kao i visok holesterol mogu povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Povišen krvni pritisak oštećuje i bubrege (hronična bolest bubrega), te doprinosi oštećenju oka (degenerativnih procesi u oku, pojava infarkta i tromboza u oku s posljedicom teškog oštećenja vida). Mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Kontrola šećera u krvi (ŠUK-a)

Dijabetes se može razviti bilo kada u životu. Ako postoje simptomi koji uključuju osjećaj žeđi i suhoća usta, učestalo mokrenje, neobjašnjivi gubitak težine, pojačan glad, zamućen vid, umor i iscrpljenost, te trnci u stoplima, sporo cijeljenje rana i  infekcije  treba zakazati pregled kod svog ljekara prodične/obiteljske medicine.

Očni pregled – test vida

Ukoliko nemate nekih vidnih problema, preporučuje se da u svakoj odrasloj dobi žene kod oftalmologa odlaze svaka dvije godine do 60. godine, a kasnije i češće, jednom godišnje. Žene koje bi trebalo češće da odlaze na preglede očiju su oni koji imaju određene faktore rizika kao što su:

 • nasljednje bolesti u porodici (glaukom, makularna degeneracija);
 • dijabetes ili povišen krvni pritisak;
 • uzimanje terapije koja bi kao nuspojavu mogla imati problem sa očima;
 • Slušajte svoja crijeva!

Ako imate simptome alergiije na pšenicu (mučninu i/ili povraćanje nakon pojedenog obroka, nagla pojava osipa i svrbeža kože, proljevi i sl.), te  simptome intolerancije na gluten (nadutost i bolove u abdomen, umor ili”omaglicu”, proljev ili zatvor, glavobolju) zakažite pregled kod svog ljekara porodične/obiteljske medicine. Ne postoji specifičan test kojinecelijakijsku intoleranciju glutena može dokazati, ali se u savjetovanju s ljekarom kroz pojavu simptoma može dijagnosticirati. Celijakija je autoimuna bolest kojoj je glavni „okidač” gluten unesen u tijelo. Prvi simptomi celijakije mogu biti: nagle promjene u kilaži, mučnina i/ili povraćanje, hronični umor, glavobolja, hronična proljev ili zatvor, osjećaj nadutosti i grčenje abdomena, hormonalni disbalans i promjene u ponašanju. Celijakija se utvrđuje krvnim pretragama.

 • Samopregled i pregled madeža

Samopregled madeža je postupak, kojim povremenim pregledom kožežena stiče sposobnost da bolje uoči promjene koje bi mogle ukazivati na zloćudnu preobrazbu madeža i drugih promjena na koži. Svaku sumnjivu promjenu treba pregledati i ljekar!

 • Ne zaboravite stomatološki pregled!

Minimalno jednom godišnje preporučuje se i posjeta stomatologu kako bi se utvrdilo zdravlje zuba. Njih često zanemarujemo sve dok problemi ne postanu nepodnošljivi. Kod žena su  važni redovni stomatološki pregledi posebno tokom trudnoće jer promjene hormona mogu povećati rizik od parodontne bolesti i bakterijskih infekcija desni.

 • Ne sramite se obratiti psihologu!

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko. Budući da u našoj sredini i dalje postoji svojevrsna stigmatizacija po pitanju liječenja mentalnih stanja i oboljenja, još je više potrebno istaknuti da pri traženju psihološke pomoći ne smije postojati strah ili nelagoda. Ako osjetite potrebu, obavezno potražite stručnu pomoć jer mentalno zdravlje utječe i na sve ostale parametre zdravstvenog stanja organizma.

ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE!

https://www.unwomen.org/en/get-involved/international-womens-day