Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Meta većine seksualnih prijestupnika na internetu su tinejdžeri, a ne djeca

Nova studija pokazala je da stereotip po kojem se srednjovječni muški seksualni prijestupnici na internetu predstavljaju kao mlade osobe pokušavajući prevariti adolescente i nagovoriti ih na tajne sastanke gdje ih mogu oteti i silovati, nije tačan.

Umjesto toga, seksualni prijestupi koji su inicirani putem interneta najčešće uključuju odrasle muškarce koji ne lažu o svojim godinama, koji otvoreno traže seks, te koriste instant poruke, e-mail ili chat rooms (stranice za razgovor) da upoznaju i zavedu tinejdžere, stoji u istraživanju objavljenom u februarsko/martovskom izdanju časopisa American Psychologist, časopisa Američkog udruženja psihologa.

Istraživački tim otkrio je da seksualni predatori na internetu rijetko koriste nasilje ili otmice kao sredstvo. Umjesto toga, oni radije svoju mrežu pletu polahko, razvijajući povjerenje kod svojih mladih žrtava koji zatim počinju smatrati ove veze romansama ili seksualnim avanturama.

Tinejdžeri koji spadaju u najranjiviju grupu za seksualne predatore na internetu su najčešće mladi koji se inače upuštaju u riskantna ponašanja ili su u prošlosti bili izloženi seksualnom ili fizičkom zlostavljanju, kao i problemima u porodici.

“Činjenica je da se većina tinejdžera ponaša dobro i odgovorno kada je na internetu. Međutim, tinejdžeri često misle da su besmrtni, te je važno da roditelji održavaju komunikaciju sa svojom djecom, i da mladi budu svjesni opasnosti od predatora koji vrebaju na internetu,” rekao je Ernie Allen, predsjednik Državnog centra za nestalu i eksploatiranu djecu.

Izvor: HealthDay News, www.healthday.com, 2008.