Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

MOJE ZDRAVLJE, MOJE PRAVO

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila kako bi se širom svijeta podigla svijest o važnosti zdravstvene zaštite. Ovogodišnja tema “Moje zdravlje, moje pravo”, naglašava ključnu ulogu koju pojedinac ima u zaštiti i unaprijeđenju vlastitog zdravlja.

Ovogodišnja tema odabrana je kako bi se zagovaralo pravo svih i svugdje, na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i pitkoj vodi, čistom zraku, dobroj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uslovima rada i okoliša te slobodi od diskriminacije.

Ovaj dan pruža priliku za promišljanje o našim životnim navikama i odlukama koje utiču na naše zdravlje. Kroz redovne zdravstvene preglede, pravilnu ishranu, tjelesnu aktivnost i održavanje emocionalne dobrobiti, možemo aktivno raditi na očuvanju i unaprijeđenju našeg zdravlja.

Osim brige o vlastitom zdravlju, ovaj dan takođe potiče solidarnost i podršku prema onima koji se bore sa zdravstvenim izazovima.

Nažalost, danas širom svijeta, pravo miliona ljudi na zdravlje je ugroženo. Oružani sukobi uzrokuju smrt, bol, glad,psihički stres.. Bolesti i prirodne katastrofe su takođe uzroci smrti i velikog broja invaliditeta. Izgaranje fosilnih goriva istovremeno pokreće klimatsku krizu i oduzima nam pravo na disanje čistog zraka.

Kako navode iz Vijeća Svjetske zdravstvene organizacije za ekonomiju zdravlja, najmanje 140 zemalja je priznalo zdravlje kao ljudsko pravo u svojim ustavima,  međutim zakoni se niti donose niti provode kako bi se osiguralo stanovništvu pravo na pristup zdravstvenim uslugama. Po njihovoj procjeni  najmanje 4,5 milijarde ljudi, što je više od polovine svjetske populacije,  nije bilo u potpunosti pokriveno osnovnim zdravstvenim uslugama 2021. godine. Kako bi odgovorili na te vrste izazova, SZO je kao temu Svjetskog dana zdravlja za 2024. godinu izabrala ‘Moje zdravlje, moje pravo‘.

Svako ljudsko biće treba da ima pravo na pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti bez diskriminacije, a to uključuje i pravo na informacije o vlastitom zdravlju i na slobodu izbora u vezi s vlastitim tijelom, odnosno važno je znati svoja zdravstvena prava, a to su:

-sigurna i kvalitetna zdravstvena zaštita, bez ikakve diskriminacije,

-privatnost i povjerljivost vaših zdravstvenih podataka,

-informacije o vašem liječenju,

-tjelesna autonomija i integritet.

Donosite odluke o vlastitom zdravlju!

https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2024

https://www.who.int/news-room/events/detail/2024/04/07/default-calendar/world-health-day-2024-my-health-my-right

Pripremila: Lejla Saračević