Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nasilnici u porodici manipulišu emocijama žrtve da bi izbjegli suđenje

Nova studija otkrila je kako muškarci koji se suočavaju sa krivičnom prijavom za nasilje u porodici često ubijede svoje žrtve da povuku optužbe za zlostavljanje.

Naučnici sa univerziteta Ohio State University preslušavali su snimke zatvorskih telefonskih razgovora između 17 muškaraca nasilnika u vašingtonskom zatvoru i njihovih ženskih žrtava koje su odlučile da ne nastave sa tužbom protiv njih. Zatvor rutinski snima telefonske razgovore zatvorenika i svi parovi u studiji znali su da ih se snima.

Autori studije, koji su analizirali između 30 i 193 minuta telefonskih razgovora svih parova, rekli su da rezultati studije mogu izmijeniti način na koji službenici zakona rade sa žrtvama zlostavljanja u cilju suđenja navodnim nasilnicima.

“Trenutno vlada ubjeđenje da žrtve povlače tužbu zbog toga što im zlostavljači prijete dodatnim nasiljem. Međutim, rezultati naše studije ukazuju na nešto sasvim drugo,” istakla je autorica studije Amy Bonomi, profesorica ljudskog razvoja i nauke o porodici.

“Nasilnici ne prijete žrtvi, već koriste puno sofisticiranije emocionalne apele koji imaju za cilj da umanje težinu njihovih djela i zadobiju saosjećajnost žrtve. Zbog toga trebamo promijeniti način na koji radimo sa žrtvama,” smatra ona.

Bonomi i njene kolege identificirali su petofazni proces koji započinje tako što su žrtve odlučne da nastave sa tužbom, a završava njihovom odlukom da povuku svoje svjedočenje protiv optuženog nasilnika.

“Presudni momenat za većinu žrtava nastaje kada zlostavljač igra na njeno saosjećanje, opisujući koliko pati u zatvoru, kako je depresivan i koliko mu nedostaju ona i njihova djeca,” istakla je Bonomi. “Počinilac nedjela se počinje prikazivati kao žrtva i često stvarna žrtva na to odgovora tako što pokuša umiriti i utješiti zlostavljača.”

Studija je objavljena na internetu prije izlaska štampanog izdanja časopisa Social Science & Medicine.

IZVOR: Ohio State University, avgust 2011., www.osu.edu