Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Osoblje Centara za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja KS aktivno je učestvovalo u obilježavanju 10. oktobra Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ove godine, dan se obilježavao pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“. Fokus je na unaprijeđenju znanja, podizanju svijest i pokretanju aktivnosti koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo svakog čovjeka.

Festival mentalnog zdravlja  u organizaciji Udruženja “Menssana”, a uz aktivnu saradnju osoblja CMZ JUDZKS  sadržavao je različite aktivnosti:

  • Promotivna šetnja zdravstvenih profesionalaca i saradnika iz oblasti mentalnog zdravlja i korisnika usluga, od Trga djece Sarajeva do Kamernog teatra 55.
  • Panel diskusija”Mentalno zdravlje i društvo” održana u galeriji Kamernog teatra 55. Panelisti: sc. Remzija Šetić, dr. Inga Lokmić- Pekić, TV voditeljica Vanja Semić i glumac Davor Golubović. Moderator panela je gdin. Haris E. Bilalović.
  • Predstava “Sin” Dine Mustafića održala se u Kamernom teatru 55.

Udruženje ,,Menssana” aktivnosti su proveli uz podršku i aktivnu saradnju sa Centrima za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja KS i Psihijatrijskom bolnicom KS Jagomir.

Osoblje Centara za mentalno zdravlje JUDZKS su organizovali svojim korisnicima izložbu  ručnih radova sa časova okupacione terapije, te obezbjedili  karte za predstavu “Sin”, a koja se bavi mentalnim zdravljem pojedinca, te vanjskim i unutrašnjim faktorima koji utiču na mentalno stanje osobe.

Dr.sc. Remzija Šetić, dipl. psiholog svojim aktivnim učešćem u Panel diskusiji je akcentirao najvažnije probleme, te dao veoma zanimljive i važne informacije i poruke kako za mlade ljude, odnosno vulnerabilni dio populacije , tako i za sve korisnike usluga u ovoj oblasti, samim zdravstvenim radnicima i saradnicima, članovima udruženja i ostalim prisutnim. Takođe, i drugi panelisti su imali zanimljive opservacije o aktuelnom trenutku u kome se nalazi naše društvo i mentalno zdravlje kao veoma bitan segment očuvanja zdravlja ljudi i društva u cjelini.

Pripremio:

Pomoćnik GD-a  za medicinske poslove i kvalitet

Mr.sc.med.prim.dr Milan Mioković, spec. P/O medicine