Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Održan sastanak zbog slučajeva suspektnih na morbile: Nema mjesta za paniku, prioritet je spriječiti širenje i vakcinisati što više djece

Zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je danas sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, koji je naveo da je cilj sastanka s kolegama iz zdravstvenih ustanova praćenje situacije i proaktivno djelovanje, kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način.

„Nismo proglasili epidemiju morbila, nemamo još nijedan potvrđen slučaj. U toku su analize četiri-pet uzoraka djece koja su suspektna i vjerovatno se radi o morbilama, ali čekamo potvrdu rezultata. Imamo slučaj većeg broja djece sa simptomima iz jednog vrtića, koji su se javili jučer popodne, sinoć i jutros. Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti vakcinaciju, koja nažalost, do sada nije provedena. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Vakcinacija protiv morbila je trebala biti provedena, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina“, izjavio je nakon sastanka ministar Hasanović.

Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću