Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Povratak u školu – spriječite nasilništvo među djecom

Za neku djecu, početak školske godine podrazumijeva i početak maltretiranja od strane druge djece.

Bez obzira na velike napore da se ovaj problem riješi, maltretiranje (bullying) je stalan problem u školama, ističe Donna Henderson, profesor savjetovanja na univerzitetu Wake Forest University u Winston-Salemu, SAD.

“Cilj je stvoriti sredinu za djecu u kojoj neće biti nasilništva. To je teško jer živimo u svijetu koji prihvata nasilje, zastrašivanje i moć kao sredstvo u životu,” naglasila je Henderson u izjavi za štampu.

Henderson je ponudila savjete roditeljima koji im mogu pomoći da spriječe da njihova djeca postanu siledžije ili žrtve siledžija:

  • Raspitajte se kod školskih službenika i učitelja šta su preduzeli da spriječe nasilništvo, te naglasite njihovu odgovornost.
  • Posmatrajte djecu da biste uočili eventualne znakove upozorenja na samom početku školske godine, poput promjena u ponašanju ili jelu.
  • Kada vidite nasilničko ponašanje nazovite ga takvim i recite svojoj djeci da je takvo ponašanje neprihvatljivo.
  • Razgovarajte o nasilničkom ponašanju sa svojoj djecom. Koristite primjere iz stvarnog života, priče iz vijesti, TV programe i filmove kao priliku da razgovarate o ovoj temi.
  • Redovno upitajte svoju djecu o nasilništvu u školi i odmah se pozabavite bilo kakvim problemom.
  • Ako je vaše dijete žrtva nasilništva druge djece, možete mu/joj pomoći i samim tim što ćete pokazati da ih razumijete i da dijelite njihovu muku.
  • Porazgovarajte sa djecom i utvrdite moguće odgovore na nasilničko ponašanje, poput udaljavanja sa lica mjesta, nepokazivanja emocija, boravak u grupama da bi se izbjeglo izdvajanje, kao i suprotstavljanje nasilniku.
  • Izvršite procjenu svog vlastitog ponašanja. Ako koristite zastrašivanje u komunikaciji sa drugima, možda upravo dajete negativan primjer vašem djetetu. Ili ako vas maltretiraju druge odrasle osobe i vi ne radite ništa da to zaustavite, vaše dijete će vjerovati da je to način na koji se i sami trebaju postaviti prema nasilnicima.

IZVOR: Wake Forest University i HealthDay, avgust 2011., www.healthday.com