Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Predstavljamo vam – OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo

Od Sarajeva do Fridrishafena


OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo osigurava zdravstvenu zaštitu kroz primarne i specijalističko-konsultativne službe za  63.871 građana koji žive na području Općine Novo Sarajevo.

Jedna od karakteristika ove općine je da je pretežno naseljena stanovništvom srednje životne dobi što na neki način kreira i vrstu pružanja zdravstvenih usluga.

 U obilasku OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo sa šeficom prim. dr. Behkom Kurtović, specijalistom dječije i preventivne stomatologije primjećujemo da je i  ovdje nepisano pravilo da su najveće gužve prisutne na odjelima porodične/obiteljske medicine, pedijatrije i Dispanzera za školsku djecu i omladinu.

“Da. Te službe su nekako najviše opterećene. Porodična medicina po prirodi posla djeluje u najširem luku u smislu pružanja zdravstvenih usluga i gužve u tom dijelu su logične. Pedijatrija takođe paralelno radi u nekoliko pravaca…rade se sistematski pregledi, vakcinacija djece i sve drugo što je domen ove zahtjevne službe”, pojašnjava prim. dr. Behka Kurtović.

Ono što je specifičnost OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo je i dugogodišnje prijateljstvo sa njemačkim gradom Fridrishafenom. Delegacija ovog grada svake godine dolazila je u posjetu. Ovu tradiciju prekinula je pandemija COVID – 19. Kao posveta prijateljstvu Fridrishafena i Sarajeva, odnosno OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo napravljen je i mural na kojem se nalazi panorama dva grada i balon cepelin kao simbol njemačkog grada”.

Ponosni smo na to prijateljstvo. Zahvaljujući  građanima Fridrishafena napravljen je i lift u našem Domu zdravlja. Projekat je realiziran u saradnji sa Gradom Sarajevom i Općinom Novo Sarajevo. Lift je napravljen u augustu 2020. godine i projekat je koštao 35.000 eura. Želja nam je da u narednom periodu, ukoliko se steknu uslovi, nadogradimo još jedan sprat u OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo. To je plan koji je još ranije postojao. Zdravstvena usluga bila bi još bolja”, zaključuje prim. dr. Kurtović.

Dr. Behka Kurtović u razgovoru ističe da OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo ima izuzetnu saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave.

“Imamo odličnu saradnju sa Općinom Novo Sarajevo i  Općinskim vijećem, te Civilnom zaštitom Novo Sarajevo koja je uvijek tu da nam nesebično pruži podršku kada nam god nešto zatreba, a što je u njihovom domenu djelovanja. Upravo su Općina Novo Sarajevo i Grad Sarajevo predvođen gradonačelnicom Benjaminom Karić nedavno izdvojili 10.000 KM za krečenje naših ordinacija. U okviru toga biće postavljeni i novi prozori u pedijatrijskoj službi”.

Ono što nam je bitno istaći je i najava ponovnog otvaranja ambulante porodične medicine na Vracama. Stari objekat je bio neuslovan, a novi koji se nalazi na istom mjestu uskoro će ponovo biti u funkciji”, kaže na kraju prim.dr Behka Kurtović.


Arman ŠARKIĆ, prof. soc.

Centar za NNID