Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Slab san povezan je sa problemima u ponašanju kod predškolske djece

Nova studija sprovedena u Australiji pokazuje da su predškolska djeca koja imaju probleme sa spavanjem, na većem riziku da će imati probleme sa ponašanjem i lošije zdravlje u poređenju na djecu koja imaju dobar san.

Trećina četverogodišnje i petogodišnje djece tokom studije imala je blage, srednje i ozbiljne probleme sa spavanjem, izvjestili su dr. Harriet Hiscock i saradnici iz bolnice Royal Children’s Hospital u Viktoriji u medicinskom žurnalu Pediatrics. Uzimajući u obzir koliko su česti ovi problemi, Hiscock i njen tim upozoravanju da oni mogu „negativno utjecati na polazak u školu za veliki broj djece.”

Međutim, istraživači napominju da je ove probleme u većini slučajeva jednostavno tretirati.

Tokom istraživanja, Hiscock i kolege analizirali su 4,983 porodica koje su učestvovale u državnoj studiji o zdravlju djece. Gotovo 20 % djece imalo je blaže probleme sa spavanjem, dok je gotovo 14 % imalo teže i ozbiljne probleme sa spavanjem. Problemi su uključivali buđenje tokom noći, što je prijavljeno kod 18 % djece, te teškoće prilikom zaspivanja, prisutne kod otprilike 13 % djece.

Djeca sa težim i teškim problemima sa spavanjem bila su 12 puta na većem riziku da im bude dijagnosticiran poremećaj nedostatka pažnje – hiperaktivnosti (ADHD), i 37 puta na većem riziku da pretrpe povredu koja iziskuje liječenje. Teškoće prilikom zaspivanja i umor koji djeca osjećaju nakon buđenja ujutro predstavljali su probleme sa spavanjem koji su dovedeni u najbližu vezu sa problemima ponašanja i slabim zdravljem djece.

“Dokazane strategije” mogu se upotrijebiti da se pomogne djeci sa ovakvim problemima, poput, naprimjer, uspostavljanja „dobrih rutina ‘higijene spavanja’“, dok se jutarnja pospanost obično može riješiti tako što se djetetu omogućava da duže spava, savjetuju Hiscock i njen tim.

Rješavanje problema sa spavanjem tokom predškolskog perioda „može zauzvrat poboljšati kvalitet djetetovog života, ponašanja i smanjiti rizik od povrede“, zaključili su oni.

IZVOR: Pediatrics, januar 2007.