Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Stomatološke službe u Javnoj ustanovi Dom zdravlja  Kantona Sarajevo  bilježe rast posjeta i vraćaju izgubljeno povjerenje, totalna proteza uz knjižicu za samo 133,00 KM

Zubna protetika je zajednički naziv za mnogo vrsta protetskih nadomjestaka kojima nadoknađujemo izgubljene zube ili vraćamo funkciju i estetiku postojećim zubima. Uz participaciju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS cijena za izradu totalne proteze iznosi  133,00 KM, a cijena  parcijalnog protetskog rada je od 86,50 KM DO 111,50 KM, ovisno o broju zuba koji nedostaju. Protetiku rade isključivo ljekari specijalisti protetike. Pravo na uslugu imaju svi osigurani pacijenti, uz zdravstvenu knjižicu.

Ukoliko pacijent ima potrebu za protetskim radom, mogu se javiti na neki od lokaliteta JUDZKS: Ilidža, Saraj Polje, Omer Maslić, Vrazova, Stari Grad i Vogošća.

Osim protetike, kroz Stomatološku službu djelujemo i kroz navedene grane:

-Opšta ili konzervativna stomatologija je polazna tačka stomatologije. U opću stomatologiju spada pružanje stomatološke skrbi osobama svih dobi. Kod prvog dolaska u ordinaciju, naši stomatolozi će obaviti detaljan pregled usta, zubi i desni. Kada se desi da je potrebno uraditi popravak zuba, onda takvi zahvati se rade u okviru opšte stomatologije. Zahvati se mogu odnositi na jednostavni popravak površinskog karijesa, pa do dubokih karijesa i rekonstrukcije dijela zuba.

-Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi i posljedicama tih procesa u okolnim i udaljenim tkivima. Zubna pulpa je meko vezivno tkivo koje se nalazi unutar zuba, a okruženo je dentinom. Zubu daje vitalnost opskrbljujući ga osjetnim živcima i krvnim žilama.

-Parodontologija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem oboljenja koja zahvataju parodoncijum. Parodoncijum predstavlja potporni aparat zuba kojeg čine zubno meso – gingiva, alveolarna kost te periodontalni ligament.
Oboljenja koja zahvataju parodont, a nastaju uslijed nakupljanja bakterija i zubnog kamenca su gingivitis i parodontitis.

-Pedodoncija ili dječja odnosno pedijatrijska dentalna medicina predstavlja dio dentalne medicine koji se bavi liječenjem zubi kod djece od rođenja do kraja adolescencije. Glavni cilj dječije dentalne medicine je prevencija karijesa na mliječnim i prvim trajnim zubima. Dugi niz godina rada sa najmlađim pacijentima, prevetivni i kurativni zahvati. Svi zahvati su bezbolni.

-Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica. Ispravljanjem položaja krivih zuba ortodoncija utiče, ne samo na estetiku lica, već unaprijeđuje funkcije žvakanja i govora, te smanjuje rizik za nastanak karijesa.

Konačno možemo reći da je negativni trend kojim su pacijenti izbjegavali stomatološke službe Doma zdravlja na zalasku i da je započela nova era povjerenja. Zahvaljujući menadžmentu JUDZKS, materijali koji se koriste ne razlikuju se od onih u privatnim ordinacijama i u skladu su sa svim standardima. Ne postoje liste čekanja, širok dijapazon usluga je dostupan našim krajnjim korisnicima. Rastemo i razvijamo se, zanavljamo opremu i materijale za rad, osiguravamo bezbjedan rad naših uposlenika, sve u korist pacijenta.

Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću